Közélet

Ha nem akar több áldozatot, Putyinnal beszéljen – üzenik Orbánnak az ukránok

A reggeli interjúra már délután válaszoltak az ukránok, akik szerint a háborúnak csak a megszállók kivonulása vethet véget.

Nem tartott sokáig, hogy Ukrajna is reagáljon Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúban elhangzott szavaira. A kormányfő arról is beszélt, hogy még az ukrán ellentámadás előtt tűzszünetet kellene kötni, hogy elkerülhető legyen a további vérontás. 

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott a soproni városházán
Fotó: Magasi Dávid / Mediaworks

Péntek délután Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren arról írt, hogy Orbán szavai demonstratív módon megsértik az és a nemzetközi jog értékeit. Szerinte a miniszterelnök szavai szándékosan megalázzák Európát, miközben felmentik Oroszország terrorista lépéseit. Az ukrán tisztviselő hozzátette, hogy ez szándékos igazolása az agressziónak, és bátorítás az ukrajnai és európai pusztítás folytatására.

Podoljak szerint ideje, hogy Magyarország is felismerje, az ellentámadás során Ukrajna csak visszaszerzi területeit és népét, ami méltányos és kötelező. Majd az elnöki tanácsadó arról írt, hogy ha Orbán valóban az áldozatok miatt aggódik, úgy 

hívja fel barátját, Putyint, és kérje meg, hogy vonja vissza az orosz haderőt Ukrajna nemzetközileg elismert határai mögé. Ekkor véget ér a háború, és nem lesz több áldozat.

Ugyanis az ukránok szerint csak a megszálló csapatok teljes kivonulása hozhatja el a háború végét. Végezetül Podoljak felteszi a kérdést, hogy halott-e valaki ilyen jellegű kéréseket Orbántól Oroszország felé.

 

Mihajlo Podoljak Ukrajna Orbán Viktor ellentámadás
Kapcsolódó cikkek