A klímaváltozásért elsősorban felelős üvegházhatású gáz, a szén-dioxid színtelen, így nem tűnik fel, ha a légkörbe jut, és még kevésbé van az átlagembernek lehetősége mindezt bolygószinten megfigyelni, azonban a NASA legújabb vizualizációja segít bemutatni a 2021-es folyamatokat.

The picture shows a coal power plant of German energy giant RWE in Neurath, western Germany, on January 29, 2020. Bowing to public pressure on climate change, Germany on January 16, 2020 promised to speed up its exit from coal power generation and to pay operators compensation in a strategy instantly rejected by environmental campaigners. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
Fotó: Ina Fassbender

Az animáció ráadásul azt is bemutatja, hogy milyen forrásokból érkezik a légkörbe a szén-dioxid, így narancssárgában látható a fosszilis tüzelőanyagok, pirossal a biomassza elégetéséből származó, míg zöld a földhasználatból és kék az óceánokból érkező a videón, de láthatjuk azt is, amikor megkötik a karbont a növények vagy az óceánok. 

A szervezet hármat is készített a vizualizációkból, egy amerikait, egy ázsiait és egy Európát és Afrikát ábrázolót. Ezen az látható, ahogy a légkört elsősorban az európai fosszilis tüzelőanyagok elégetése tölti meg a gázzal, amelyet az afrikai esőerdők képtelenek elnyelni, és végül az egész bolygót befedi a felhő. Megdöbbentők a földrészek közötti különbségek, melyek rámutatnak arra is, hogy a klímaigazságosság miért került az éghajlatváltozásról szóló csúcsok középpontjába.