Nem feltétlenül hosszabbítanák meg az amerikaiak azt a tudományos és technológiai egyezményt, amely a szovjet korszakot is túlélte – lebegtette meg három jól értesült forrásra hivatkozva a Reuters vasárnap, pont akkor, amikor kétnapos látogatásra Pekingbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

High Altitude Balloon 2023
This picture provided by the US Navy shows sailors assigned to Explosive Ordnance Disposal Group 2 recover a high-altitude surveillance balloon off the coast of Myrtle Beach, South Carolina, in the Atlantic ocean on February 5, 2023. - US President Joe Biden on February 6, 2023 defended the decision to wait until a Chinese balloon crossed the United States before shooting it down, and the White House said valuable intelligence was being culled from the device. (Photo by Petty Officer 1st Class Tyler Thompson / US NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  US NAVY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo has been modified in AFP systems in the following manner: corrects photographer's byline in metadata field [Petty Officer 1st Class Tyler Thompson] instead of [Petty Officer 1st Class Tyler Th]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Fotó: AFP

Ilyen látogatásra utoljára majdnem öt éve, még Donald Trump amerikai elnök hivatali ciklusa idején került sor, és a mostani vizit elég rossz előjelekkel indul. Az amerikai–kínai geopolitikai versengés a tetőfokára hág, és Blinkent különben sem szeretik nagyon Pekingben, egyes amerikai kommentátorok szerint arra számíthat, hogy felmossák vele a padlót. Még az sem biztos egyelőre, hogy Hszi Csin-ping elnök fogadja. (Annyit már bejelentettek, hogy Csin Kang külügyminiszter fogadja, aki nem különösebben szokta visszafogni magát, ha az amerikai külpolitikát kell bírálni.)

Hogy mit érhetnek el az amerikaiak a látogatással konstruktív szándékuk demonstrálásán kívül, az egyébként is vita tárgya. 

Blinken érkezésének előestéjén a The Wall Street Journal pengetett meg egy a választásokra készülődő amerikai belpolitika számára is érdekes szálat: arra szeretnék rávenni a kínaiakat – vagy legalábbis ezt a szándékot felmutatni –, hogy ellenőrizzék szigorúbban a mexikói vegyialapanyag-szállításokat, amelyek az ottani droglaboratóriumokba kerülve fentanillé válnak – a szintetikus droggá, amely tömegesen szed halálos áldozatokat az Egyesült Államokban.

Halálos szál az amerikai–kínai flörtben: a fentanil

Rengeteg előzetes elemzés született arról, mi indokolja az amerikai külügyminiszter hétvégi pekingi látogatását, és mit lehet remélni tőle. A The Wall Street Journal halálos szálra tapintott: a tárgyalások egyik fő témája Washington számára az első számú belpolitikai ügyek közé emelkedett fentanlprobléma lehet.

A kilátások ebben a tekintetben sem jók, hiszen a kínaiak eleddig a mexikói importőrökre és az amerikai politikára tolták a felelősséget ebben az ügyben. A tudományos egyezmény kérdése akár ezen a vonalon is kártya lehet az amerikaiak kezében, bár nem tudni, erre akarják-e használni, és a technológiai világhatalommá vált Kínát egyáltalán érdekli-e a kérdés.

Az USA–Kína Tudományos és Technológiai Egyezményt 1979-ben, a diplomáciai kapcsolatok létrehozásakor írták alá, amikor az Egyesült Államok fő globális riválisa még az ereje teljében lévő Szovjetunió volt, nem Kína. 

Ötévente újították meg a múltban, és az utolsó ilyen időszak idén lejár. 

Az atmoszférakutatástól az agrártudományokon keresztül a fizikai és kémiai alapkutatásokig ölel fel tudományos területeket.

A Reuters jelentése szerint az amerikai döntéshozókat az egyezmény ügyében az a kérdés osztja meg: nagyobbak-e az együttműködés hozadékai, mint az a veszély, hogy segítünk egy versenytársat, aki tőlünk eltérő szabályokkal játszhat? 

Az USA és Kína közti tudományos és technológiai egyezmény megújítása csak tovább veszélyeztetné a tudományos és intellektuális tulajdonunkat

– idézte a Reuters Mike Gallagher republikánus képviselőt, a Kínával foglalkozó kongresszusi vegyesbizottság elnökét. „Az adminisztrációnak hagyni kéne ezt az elavult egyezményt lejárni” – tette hozzá.

A hírügynökség megkérdezte az amerikai külügyminisztériumot, amely azonban nem kívánt „tárgyalásokról való belső megfontolásokról” nyilatkozni. A Nemzetbiztonsági Tanács sem kommentált.

Ami az atmoszférakutatást illeti, annak egy különleges „válfaja” hatalmas politikai cirkuszhoz vezetett mindkét országban: hetekig szinte másról sem írt a címlapokon a nyugati nemzetközi sajtó, mint az amerikaiak által lelőtt kínai léggömbről, amelyet Washington kémeszköznek írt le, a kínaiak meg meteorológiai eszköznek. A kínai sajtó rendszeres céltáblájává vált az amerikai paranoia.

Itt a kínai kémdaru is a kínai kémléggömb és a kínai kémbója után

A kikötői óriásdaruk szinte mindegyike Kínában készül, ez azonban sebezhetővé teszi Amerikát. Kína szerint az amerikai félelmek paranoián alapulnak.

Érdekes, hogy a Blinken-látogatás előestéjén a kémléggömb ügyében is módosult a korábban bősz amerikai álláspont: „Nem hiszem, hogy a (kínai) vezetés tudta, hol van, tudta, mi van rajta, és tudta, hogy mi folyik” – nyilatkozta Joe Biden elnök szombaton újságíróknak, amikor a 2024-es elnökválasztási verseny számára első kampányülésére tartott, Philadelphiába.