Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy csúcstalálkozó megnyitóján arra szólította fel a befektetőket, hogy jelentősen növeljék a finanszírozást a klímaváltozás által leginkább fenyegetett szegény országok számára – írta a Bloomberg.

FRANCE - MEETING BETWEEN EMMANUEL MACRON AND SHEIKH MOHAMED BIN ZAYED AL NAHYAN AT THE ELYSEE PALACE
Fotó: Hans Lucas via AFP

Macron a világ vezetőit, köztük Luiz Inácio Lula da Silva brazil és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt, valamint Janet Yellen amerikai pénzügyminisztert és Li Csiang kínai miniszterelnököt látja vendégül Párizsban, hogy megvitassák az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásának új módjait.

A tárgyalások célja, hogy lendületet adjanak a globális hitelezési struktúra felülvizsgálatának, hogy a Világbankhoz hasonló multilaterális intézmények többet tudjanak tenni a fejlődő országok éghajlatváltozással való megküzdéséért és a magánbefektetések növeléséért.

Nehéz szívvel, de reménykedve érkezünk Párizsba, mert egy átfogó és nagyon ambiciózus tervre van szükségünk, amelynek célja a globális kapitalizmus újraszabályozása az éghajlatváltozás kezelése érdekében és a multinacionális vállalatok támogatásának megnyerése

– nyilatkozta Mia Mottley, Barbados miniszterelnöke a megnyitó előtt, aki Macronnal együtt a csúcstalálkozó társházigazdája volt.

A szigetországot az éghajlatváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárás fenyegeti, és a túléléshez külső segítséget kell kérniük. Mottley a Barbados fővárosáról elnevezett „bridgetowni terv” mellett kampányol, amellyel devizaárfolyam-garanciákat, katasztrófákhoz kötött adósságkönnyítési záradékokat és a multilaterális fejlesztési banki támogatását kéri.

A francia elnök a csúcstalálkozót megnyitó beszédében a magánszféra finanszírozásának erőteljes növelésére szólított fel mind a szegénység elleni küzdelem, mind a fejlődő országok klímaváltozási problémáinak kezelése érdekében.

A váltás elősegítésére megismételte felhívását a nemzetközi pénzügyi struktúra megváltoztatására, hogy a pénzintézetek kockázatainak egy részét megszüntessék, és olyan garanciákat vezessenek be, amelyek a legveszélyeztetettebb országokban is működőképesek lehetnek.

A magánszektor, az állami alapok és a karitatív intézmények nélkül nem fogunk megfelelni ennek a kihívásnak. Mindannyiunk érdeke, hogy támogassuk a szegényebb, segítségre szoruló országokat, főleg amiatt, hogy mi is felelősek vagyunk a katasztrófáért

– jelentette ki Macron.

Prime Minister of Barbados, Mia Mottley (R) arrives to attend the New Global Financial Pact Summit at the Palais Brongniart in Paris on June 22, 2023. (Photo by LUDOVIC MARIN / POOL / AFP)
Mia Mottley, Barbados miniszterelnöke és a csúcstalálkozó társházigazdája.
Fotó: AFP

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter elmondta, hogy ő és Joe Biden elnök egyaránt úgy véli, hogy az Egyesült Államok Kínával való kapcsolatának kezelése érdekében kritikus fontosságú a kommunikáció fenntartása.

Együtt kell működnünk, ahol csak lehetséges, de vannak nézeteltéréseink, amelyeken közös nevezőre kell jutnunk. Biden elnökhöz hasonlóan fontosnak tartom, hogy a világ két legnagyobb gazdasága egységesen, multilaterálisan és közösen dolgozzon a globális kihívások kezelésén

– tette hozzá Yellen.

Franciaország arra fogja sürgetni a küldötteket, hogy vizsgálják meg a tengeri közlekedésre kivetett új adók bevezetését, az adósságátütemezés javításának módját és a nemzetközi intézmények tűzerejének megerősítését.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint a multilaterális fejlesztési bankok az elkövetkező hónapokban mintegy 200 milliárd dollárt tudnának előteremteni az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, ha mérlegeiket jobban kihasználnák és több kockázatot vállalnának.

A nyugati országoknak felelősséget kell vállalniuk, hogy a Nemzetközi Valutaalappal együttműködve finanszírozzák a szegényebb nemzeteknek nyújtott hiteleket. Csak így védhetjük meg az embereket a klímaváltozás hatásaitól

– nyilatkozta Le Maire.