Közélet

Putyin fitogtatja az erejét és a NATO-t alázza: „gyönyörűen égnek a Leopard tankok”

Az orosz elnök elismerte, hogy az ukrán ellentámadás kilencedik napja tart.

„A várakozásainknak megfelelően gyönyörűen égnek az amerikai Bradley páncélozott járművek és a német Leopard tankok” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök azon a keddi megbeszélésen, amelyet az orosz katonai parancsnokokkal folytatott.

Bundeswehr to receive new Leopard 2 A7V tanks 03 February 2023, Bavaria, Pfreimd: A new German Army Leopard 2 A7V tank stands on the barracks grounds during the ceremonial handover for Tank Battalion 104. Tank Battalion 104 will gradually be equipped with Leopard 2 A7V main battle tanks over the coming months. The suffix 2 A7V refers to the 7th development stage of the Leopard 2 and the "V" stands for "improved. Photo: Daniel Karmann/dpa (Photo by DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Egy új német Leopard tank, amelyet átadtak az ukrán hadseregnek. Fotó: Daniel Karmann

A közösségi médiában valóban számos videó kering – ezek erőszakos jeleneteket mutatnak – kilőtt és kiégett Leopard tankokról és Bradley járművekről az ukrán fronton. Azt is látni kell viszont, hogy az orosz hadseregben komoly aggodalmak övezték a német tankok bevetését, így az orosz vezetésnek érdekében áll azt kommunikálni és felerősíteni, hogy a legendás német harckocsi sem elpusztíthatatlan, és igenis fogják az orosz fegyverek.

Mindenesetre Boris Pistorius német védelmi miniszter éppen ma nyilatkozott a német médiának a megsemmisített német tankokról. Azt mondta, hogy nem fogják tudni mindent pótolni, de ígéretet tett rá, hogy még júliusban további Leopard 1 A5-ös tankokat (ezek 30-40 éves modellek) szállítanak Ukrajnának, és év végére összesen több mint 100 darabra nő az átadott Leopard tankok száma.

Sajnos a háború természetéhez hozzátartozik, hogy fegyvereket és tankokat semmisítenek meg és embereket ölnek

– mondta.

Mekkora veszteséget szenvedtek el az ukránok a támadás során?

Ezen a megbeszélésen Putyin elismerte és megerősítette, hogy 

június 4-én megindult az ukrán ellentámadás, és az máig tart.

Ugyanakkor azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt kilenc napban semmiféle eredményt nem értek el. Azt is közölte, hogy az ukrán fegyveres erők legalább 160 harckocsit és 360 páncélozott járművet veszítettek el az offenzíva során, illetve bejelentette, hogy az Oroszország által megsemmisített nyugati harci eszközök elérik az összes Kijevbe szállított katonai járműkontingens 25-30 százalékát.

 

Leopard Bradley Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek