Közélet

Svédország már a csatlakozás előtt beenged NATO-katonákat a területére

Svédország szerint Oroszország fenyegetést jelent a szomszédos országokra.

Svédország engedélyezni fogja, hogy a csapatokat állomásoztasson a területén még azelőtt, hogy a skandináv ország hivatalosan csatlakozna a védelmi szövetséghez – közölte pénteken a svéd miniszterelnök és a svéd védelmi miniszter. 

Sweden hosts its largest military exercise in 25 years
Fotó: AFP

Svédország tavaly kérte csatlakozását az észak-atlanti szervezethez, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Stockholm azt reméli, hogy a jövő hónapban Litvániában tartandó NATO-csúcstalálkozón beléphet a szervezetbe. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök a katari gazdasági fórumon érintette a svéd NATO-tagság kérdését is. A kormányfő azt mondta, hogy a magyar kormány ratifikálja a svéd csatlakozást, ha két ország közötti viszony javulni fog. Az Orbán-kormány márciusban rábólintott a finn csatlakozásra, de a svédekkel kapcsolatban nem hozott még döntést. Törökország, Svédország és Finnország június közepén folytatja a tárgyalásokat Svédország NATO-csatlakozásáról.

Ulf Kristersson miniszterelnök és Pal Jonson védelmi miniszter közölte: „A kormány úgy döntött, hogy a svéd fegyveres erők a NATO-val és a szervezet tagállamaival közösen előkészületeket tehetnek jövőbeni közös műveletek végrehajtására.” 

„Az előkészületek külföldi felszerelések és személyzet ideiglenes állomásoztatásából állhatnak svéd területen. 

A döntés egyértelmű jelzés Oroszországnak, és megerősíti Svédország védelmét” – írták a politikusok a Dagens Nyheter című napilapban megjelent véleménycikkükben. 

Oroszország a belátható jövőben fenyegetést jelent a szomszédos országokra, Putyin orosz elnök területi ambícióinak mértéke kiszámíthatatlan 

– állapították meg. A szomszédos Finnország, amelynek hosszú határa van Oroszországgal, áprilisban csatlakozott a NATO-hoz. 

 

nato Svédország Oroszország csatlakozás
Kapcsolódó cikkek