Hét uniós tagállam, köztük Magyarország kétezer adó-, vám- és rendőrségi nyomozója az elmúlt napokban több mint 450 házkutatást tartott, ingatlanokat, valamint luxusautókat foglaltak le, és letartóztattak öt személyt egy nemzetközi akció keretében, amely az elmúlt évek egyik legnagyobb áfacsalását leplezte le – olvasható az Európai Ügyészség, az EPPO közleményében.

Close,Up,Of,Headlights,Of,A,Car.,In,Blurry,Background
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Az EPPO kölni irodája által vezetett, Huracán kódnéven futó nyomozás során a hatóságok csütörtökön nagyszabású, több mint tízezer autó nemzetközi kereskedelmét érintő áfacsalási rendszerről rántotta le a leplet.

A bűnszervezetnek 2017 és 2023 júniusa között összesen több mint 225 millió eurós forgalmat sikerült generálnia, és több mint 38 millió eurós áfakiesést okoztak.

A hatóságok mintegy hatvan embert gyanúsítanak azzal, hogy részt vettek a csalásban, vagy támogatták a ma reggel letartóztatott személyeket a visszaélések végrehajtásában.

A vizsgálat 2021 januárjában indult, amikor egy olaszországi adóhatóság bejelentést tett a német szövetségi központi adóhivatalnak a Németországból több tagállamon keresztül Olaszországba importált autók vásárlásával és esetleges továbbértékesítésével kapcsolatos hiányzó információkról. A münsteri adónyomozó hivatal vizsgálatot indított, amelyet nem sokkal később a kölni EPPO-iroda vett át.

Az EPPO európai delegált ügyészei a luxemburgi központi irodájának pénzügyi nyomozóival együtt hamarosan egy szervezett bűnözői csoport által irányított, nagyszabású nemzetközi áfacsalási rendszerre bukkant, amely éveken keresztül szabadon garázdálkodott az határain belül.

A bizonyítékok szerint a gyanúsítottak rendszeresen hamis számlákat állítottak ki az érintett magánszemélyeknek vagy kereskedőknek, amivel azt a látszatot keltették, hogy szabályosan vásárolták meg a járműveket és fizették meg az áfát. Ezekkel a számlákkal a vásárlók később egy másik országban regisztráltathatták a megvásárolt járműveket.

A csalás mellett a rendszer tisztességtelen versenyt is lehetővé tett, mivel a gépkocsikat alacsonyabb piaci áron értékesítették. A nyomozás megalapozza az áfacsalás, az adócsalás, a szervezett bűnözés, a pénzmosás és az okirat-hamisítás gyanúját.