Közélet

Zelenszkij: az ellentámadás azért lassú, mert az oroszok országnyi területet aknáztak alá

Ukrajna területén kétszázezer négyzetkilométert aknáztak alá az orosz csapatok.

Az ukrán erők ellentámadása részben azért lassult le, mert az oroszok hatalmas méretű területet, mintegy kétszázezer négyzetkilométert aknáztak alá – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a BBC-nek adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett.

Fotó: AFP

Vannak, akik azt hiszik, hogy ez egy hollywoodi film, és azonnali eredményeket várnak, ám ez nem az

–  jegyezte meg az államfő. 

Bármit is akarnak egyesek, beleértve azokat, akik nyomást próbálnak gyakorolni ránk, minden tisztelettel azt kell nekik mondanom, hogy úgy haladunk a csatatéren, ahogy jónak látjuk

– fűzte hozzá Zelenszkij. 

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára korábban kijelentette, hogy az ukrán védelmi erők egyik fő prioritása mindenekelőtt az orosz erők tüzérségi kivéreztetése a fronton.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mostanra hozzávetőleg elérte a 222 ezret. Az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek között kilenc harckocsit, 32 tüzérségi rendszert és 35 drónt.

Roman Tkacsukot, a kijevi városi közigazgatás biztonságért felelős osztályvezetőjét egész napos házi őrizetbe helyezték – tudatta Nagyija Makszimec, a kijevi ügyészség szóvivője. A tisztségviselő ellen azért indítottak eljárást, mert őt tartják felelősnek annak a három embernek a haláláért, akik nem tudtak bejutni az óvóhelyre az ukrán főváros elleni egyik orosz légitámadás idején.  

A halálesetek után Zelenszkij elrendelte Ukrajna összes óvóhelyének ellenőrzését. Az ukrán belügyminisztérium az óvóhelyek csaknem egyharmadát találta alkalmatlannak. Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere hétfőn kritikusnak nevezte a fővárosi óvóhelyek állapotát, kiemelve, hogy azok fele nem áll készen emberek fogadására.

Aláaknázták az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszerét

Az ukrán katonai hírszerzés szerint a kahovkai gát felrobbantása előtt pedig elvezényelték a közeli orosz csapatokat.

 

Volodimir Zelenszkij ellentámadás ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek