Közélet

Érik a kijevi botrány: Zelenszkij eltakarítaná Klicskót a főpolgármesteri székből

Kijev főpolgármesteri posztjára felmerült több név is. Az ukrán kormány nem elégedett a főváros bunkereinek állapotával.

Több értekezletet is tartott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala Vitalij Klicsko kijevi polgármester posztjával kapcsolatban. A Ria hírügynökség szerint a kijevi főpolgármester elmozdítása már négy éve is felmerült, ám a városi tanács forrásai szerint Klicskót „csak ijesztgetni akarja” a központi hatalom.  

Mayor of the Ukrainian capital Kyiv, Vitali Klitschko, gestures as he examines high-rise residential building damaged by remains of a shot down Russian drone in Kyiv on May 8, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. The Ukrainian air command said that all 35 Russian drones launched at the city had been detected and shot down, while the local military administration said at least five people were wounded, with falling debris blamed for damage in multiple areas. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: Genya Savilov/ AFP

A forrás szerint Kijev polgármesteri posztjára felmerült a luhanszki regionális katonai közigazgatás egykori vezetője, Szergej Hajdaj, Zelenszkij Nagy építkezés nevű irodaprojektjének korábbi kurátora, Jurij Holik miniszter, valamint a stratégiai iparból Alekszander Kamisin. 

Klicsko lemondása tisztán politikai szempontból inkább pluszt jelentene számára, hiszen automatikusan az ellenzék egyik vezetőjének szerepébe juttatná a döntés

 – hangsúlyozta a forrás. Korábban Zelenszkij honlapján jelent meg egy petíció, melyben Vitalij Klicsko kijevi polgármester eltávolítását követelték az egyik fővárosi bombaóvóhely bezárása kapcsán. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van, vagy alkalmatlan a feladatra

Zelenszkij már elrendelte az összes bunker ellenőrzését, miután Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légicsapás idején nem tudtak bejutni az egyikbe. A halálesetek közfelháborodást váltottak ki, és Zelenszkij kemény választ ígért. A kijeviek mindennapjainak része, hogy bármelyik pillanatban szaladniuk kell az óvóhelyekre az életükért. 

 

 

Volodimir Zelenszkij kijevi polgármester Vitalij Klicsko
Kapcsolódó cikkek