Executive producerként csatlakozott Turai Balázs Amok című animációs filmjéhez a Monty Python Repülő Cirkuszából is ismert Terry Gilliam – jelentette be Osváth Gábor, a film egyik producere.

Fotó: AFP

Osváth Gábor tájékoztatása szerint Turai Balázsnak régóta inspirációt jelent Terry Gilliam életműve, többek között ezért keresték fel – angol ügynökén keresztül – az amerikai–brit alkotót.

Terry Gilliam megnézte Balázs korábbi munkáit, a Candide kalandjai sorozatot és Róma bukását, és őszintén rajongott az Amokért, kedves sorokat írt róla

– mondta a producer, hozzátéve, hogy a világhírű alkotó csatlakozása a film előtt jó néhány új lehetőséget nyit meg.

A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el a barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Turai Balázs filmje a tavalyi bemutatója óta 47 ország 105 fesztiváljának versenyprogramjában szerepelt, közülük 20 Oscar-kvalifikáló esemény volt. A filmet vetítették Ottawában, Sitgesben, a Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, Tallinnban, Clermont-Ferrand-ban, a Vienna Shortson (Ausztria) és a Short Shorts seregszemlén.

Az Amok az idén júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály Díjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a Szarajevói Filmfesztiválon pedig a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta. Emellett elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, az év elején pedig bekerült az Annie Awards idei jelöltjei közé.

Az Amok a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Filmjus Alapítvány támogatásával készült, gyártója a hazai Boddah volt. Utóbbi nevéhez fűződik többek között Buda Flóra Anna francia–magyar koprodukcióban készült, az idén Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27 című alkotása is – olvasható a tájékoztatóban.