Közélet

A Wagner csoport elkezdte a fehérorosz katonák kiképzését

Jevgenyij Prigozsin zsoldosserege pár napja érkezett Fehéroroszországba. A Wagner csoport Afrikában is aktív maradna.

A Wagner orosz magánhadsereg zsoldosai megkezdték a fehérorosz különleges erők kiképzését, alig néhány kilométerre a fehérorosz–lengyel határtól – derült ki a minszki védelmi minisztérium csütörtöki, Telegramon közzétett bejelentéséből.

A Wagner csoport elkezdte a fehérorosz katonák kiképzését.
Fotó: Telegram / @modmilby / AFP

A tárca tájékoztatása szerint a kiképzés a breszti régió egyik katonai lőterén zajlik, alig három kilométerre az ország Lengyelországgal közös határától. A közleményhez fotókat is csatoltak, amelyeken a Wagner-zsoldosok – a náluk szokásos fekete arcmaszkban – páncélozott járművekkel és vélhetően dróntávirányítókkal láthatók.

Egy szerdán, szintén a Telegramon közzétett videófelvételen a magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin üdvözli a zsoldosokat Fehéroroszországban, és közli velük, hogy többé nem vesznek részt az Ukrajnában dúló harcokban. Prigozsin és a Wagner a júliusi puccskísérlet után vált kegyvesztetté Moszkvában.

Szégyen, ami azon a fronton történik, mi ebben nem veszünk részt

– szögezte le. Egyúttal felszólította harcosait, hogy a fehérorosz erők kiképzése közepette gyűjtsenek erőt Afrikára.

A Wagner Telegram-csatornáján a zsoldoshadsereg egyik magas rangú, Marx fedőnéven ismert parancsnoka azt közölte, hogy a csoport összesen 10 ezer tagja működik majd Fehéroroszországban, 15 ezren pedig szabadságra mentek. Marx hozzátette, hogy összesen 78 ezer Wagner-zsoldos vett rész az általa csupán üzleti útként aposztrofált ukrajnai háborúban, közülük 49 ezer börtönökből érkezett a frontra. Szerdán a kijevi kormány közölte, hogy a zsoldosok Fehéroroszországba érkezése miatt megerősíti az ukrán–fehérorosz határt.

Elkezdte a Fehéroroszországgal közös határ megerősítését Ukrajna

Újabb erődítményekkel és aknacsapdákkal erősítik meg az ukrán–fehérorosz határ védelmét az ukrán fegyveres erők a Wagner-csoport Belaruszba érkezése után – jelentette be Szerhij Najev altábornagy, az ukrán Egyesített Erők parancsnoka szerdán a Telegramon.

 

 

kiképzés Jevgenyi Prigozsin wagner-csoport Fehéroroszország
Kapcsolódó cikkek