Közélet

Az orosz mezőgazdasági vállalatok egymilliárd dollárt buktak a fekete-tengeri gabonaszerződésen

Egymilliárd dollár veszteséget termeltek az orosz mezőgazdasági vállalatok az elmúlt egy évben a fekete-tengeri gabonaszerződés miatt. Az Orosz Gabonaszövetség elnöke szerint ez csak a gabonából származó veszteség, a műtrágyát még hozzá sem számolták. Moszkva közölte, hogy hajlandó a megállapodás feltámasztására, ha a követeléseit a nyugati országok teljesítik.

Az orosz gabonaipari vállalatok körülbelül egymilliárd dollárt veszítettek a gabonaexport-megállapodás végrehajtása során – mondta az Orosz Gabonaszövetség elnöke, Arkagyij Zlocsevszkij.

Grains to be shipped are loaded onto a ship in Russia's Port of Rostov-on-Don
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Elmondta, hogy ez a veszteség az elmúlt egy évben keletkezett és hangsúlyozta, hogy 

ez csak a gabonatermelők vesztesége, vagyis a műtrágyagyártók kára még nincs is hozzászámolva. 

Zlocsevszkij arról beszélt a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, hogy az iparági szereplők kompenzációban bíztak a veszteségeik kárpótlására, de ilyesfajta segítséget nem kaptak.

A fekete-tengeri gabonamegállapodás július 17-én ért véget, mivel Oroszország nem volt hajlandó meghosszabbítani. Moszkva sérelmezte, hogy a nyugati országok nem tettek eleget a megállapodásban foglaltaknak, és nem szüntették meg az orosz mezőgazdasági termékek exportjának akadályait. Az orosz fél szerint ráadásul a nyugati országok a gabonaszerződés árnyékában jutottak olcsó élelmiszerhez. Az ukrán termékek fekete-tengeri szállításának biztosítására azért volt szükség, hogy az élelmiszer-ellátás ne álljon le a legszegényebb régiókban, Afrikában és a Közel-Keleten. A Kreml viszont azt tapasztalta, hogy az így exportált ukrán gabonával az európai országok töltötték fel az éléskamráikat.

Több gabonát exportál Ukrajna, mint tavaly, mégis kevesebbet keres rajta

Ukrajna gabona-, olajosnövény-, növényiolaj- és lisztexportja csaknem 68 millió tonnát tett ki, 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte, hogy 

Moszkva hajlandó megújítani a megállapodást, de csakis akkor, ha az orosz érdekeket végre tiszteletben tartják.

 

gabonaszerződés élelmiszerellátás gabonaexport
Kapcsolódó cikkek