Közélet

Az orosz propaganda szerint Zelenszkij Hitlerként átvette az uralmat Németország felett – videó

Orosz színészeket azonosítottak egy német nyelvű videóban, amelyben az szerepel, hogy Németország teljesen alávetette magát Kijev kívánalmainak.

A Kreml-barát közösségi médiában egy provokatív német nyelvű videó kezdett el keringeni. A felvételen egy német család látható, amint a televíziót nézik, azonban az egyik pillanatban váratlanul becsöngetnek hozzájuk. 

Egyenruhások vonulnak be a család otthonába, és egyszer csak mindent elkoboznak tőlük, beleértve az anya fülbevalóját és a kisgyerek malacperselyét is. 

A kisfilmben az egyenruhások az ukrajnai háború miatt koboznak el mindent, majd egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről készül portrét akasztanak fel a falra, amit „Heil Zelenszkijjel” köszöntenek.

A körülbelül egyperces film végén megjelenik, hogy Németország 22 milliárd euró támogatást nyújtott Ukrajnának 2022 óta. „Zárópoénként” a tisztek nevetve elkobozzák a kisfiú kitömött leopárdját is, utalva azokra a fejlett Leopard harckocsikra , amelyeket Németország az elmúlt hónapokban Kijevnek küldött. „Az otthona a NATO-ban van? Akkor a az otthonával csinál üzletet” – fogalmaz a videó.

A Radio Free Europe oldala szerint a videóból nem derül ki, hogy ki készítette a felvételt. A kisfilm hamar elterjedt az orosz közösségi médiában, és az is felmerült, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) nevű radikális párt készíthette. Azonban magában a videóban nem szerepel az AfD logója, és a párt honlapján sem volt utalás a kisfilmre. A portál kereste az AfD-t, az azonban nem reagált. 

A videót közzétevők között volt Armen Gaszparjan, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója, az RT orosz nyelvű televízió és az orosz RuTube RuNews24 nevű csatornája is. Ő állította azt, hogy a videót az AfD készítette. A Kreml-barát Komszomolszkaja Pravda bulvárlap haditudósítója, Alekszandr Kotsz is közzétette a videót a Telegramon, és „kiváló felvételnek” nevezte. 

A Radio Free Europe orosz szolgálata arcfelismerő szoftvert használt a felvételen megjelenő színészek azonosításához, amiből azt a következtetést vonta le, hogy 

orosz színészek szerepelnek benne. 

Az egyik német egyenruhást például Igor Alekszejev orosz színész alakította.

Az apát Valentin Vorobjov orosz színész játssza, az anyát pedig Julia Konjukova alakítja. A videóban a szigorú arcú női egyenruhást Julia Mandriko orosz színésznő jeleníti meg.

 

propaganda AfD orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek