Közélet

Kibertámadásokkal zavarják a NATO-csúcsot

Vilnius honlapjait és egy közösségi közlekedéssel kapcsolatos alkalmazást támadtak.

Litvániát egy nappal a vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt kibertámadások érték Liudas Alisauskas, a litván Országos Kiberbiztonsági Központ vezetőjének hétfői állítása szerint. Többek között DDoS-attak érte Vilnius városvezetésének honlapjait, elérhetetlenné téve azokat, ahogyan támadás érte a turisztikai információk oldalát, valamint egy közösségi közlekedéssel kapcsolatos alkalmazást.

Ezek alapvető szolgáltatások, amelyeknek rendelkezésre kell állniuk a vendégeink számára

– jelentette ki Alisauskas, aki elmondta azt is, hogy megerősítették a személyi állományt, valamint az együttműködést a rendőrséggel és a hírszerzéssel.

Stealing,Personal,Data,Through,A,Laptop,Concept,For,A,Computer
Stealing personal data through a laptop concept for a computer hacker, network security and electronic banking security. 3D illustration
Fotó: AFP

A hatóság közlése szerint vasárnap további két kiberbiztonsági incidensről is kaptak bejelentést. Ezek egyikében egy rádió rendszereit törték fel, megszakítva egy élő adást Ukrajna- és NATO-ellenes propagandával.

Hétfőn pedig a Telia telekommunikációs vállalat számolt be arról, hogy a Telegram-csatornákon olyan hívásokat regisztráltak, amelyekben állami intézmények és vállalatok elleni támadásokról esett szó.

A július 11–12. között a litván fővárosban tartja a csúcstalálkozóját, amelynek a napirendjén kiemelt helyen szerepel az ukrajnai háború és annak következményei.

 

kibertámadás honlap NATO
Kapcsolódó cikkek