Athéntól, a görög fővárostól nyugatra már harmadik napja égnek az erdőtüzek, amelyek településeket pusztítottak el, és ezreket kellett evakuálni, miközben a hatóságok egy újabb hőhullámra készülnek fel, amely tovább szíthatja a forrongó helyzetet az egész országban – írta a Reuters.

TOPSHOT - People stand in front of a forest fire in New Peramos, near Athens, on July 19, 2023. Extreme heat was forecast across the globe on July 19, 2023, as wildfires raged and health warnings were in place in parts of Asia, Europe and North America. Firefighters battled blazes in parts of Greece and the Canary Islands, while Spain issued heat alerts and some children in Italy's Sardinia were told to stay away from sports. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP)
Fotó:  Louisa Goulimaki / AFP

Szerdán, a hajnal első fényénél újra munkához láttak a légi vízibombázók, hogy az egyre nehezebben megközelíthető erdőtüzeket eloltsák az Athéntól nyugatra fekvő Mandra és Loutraki város, valamint a görög szárazföldet a Peloponnészosztól elválasztó Korinthoszi-csatorna közelében.

Reggel azonban Rodosz szigetén is tűz ütött ki, amely miatt három falut és egy hegyvidéki szállodát is evakuálni kellett, a tűzoltók pedig pihenés nélkül azon dolgoztak, hogy a lángokat távol tartsák a tengerparton található finomítóktól.

Az Európát felperzselő hőhullám, amely kontinensszerte történelmi melegrekordokat okozott, kifejezetten keményen csapott le Görögországra, amely hónapok óta szárazsággal küzd.

Az erdőtüzek eloltására nemzetközi mentőegységek érkeztek segíteni: Olaszország és Franciaország négy repülőgépet küldött a légi oltáshoz, Lengyelország, Románia és Szlovákia pedig erre kiképzett tűzoltócsapatokat biztosított, hogy minél előbb megfékezzék a katasztrófát.

A görög meteorológiai szolgálat már a hét elején fokozott tűzveszélyre figyelmeztetett, ám az előrejelzések szerint csütörtökön egy második hőhullám is kezdődik.

A körülmények szélsőségesek, és valószínűleg még egy hétig így is maradnak, de a hatóságok és a nemzetközi mentőcsapatok keményen dolgoznak. Arra kérek mindenkit, aki az érintett területeken lakik, hogy mielőbb evakuáljanak, és átmenetileg keressenek menedéket védett helyeken

– nyilatkozta Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök, aki szerdán ellátogatott a nemzeti műveleti központba, hogy tájékozódjon a tüzekről.

Az országnak már korábban is keserű tapasztalatai voltak az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófákkal kapcsolatban: 2017-ben a nagyrészt ipari területnek számító Mandrát villámárvíz mosta el, amely 24 ember halálát okozta. Egy évvel később pedig 101 ember veszítette életét az Athéntól keletre fekvő Mati nevű tengerparti városban, amelyet néhány óra alatt pusztított el egy erdőtűz.