Közélet

Megállapodás született a két ország között Zelenszkij váratlan bulgáriai látogatásán

Kijev és Szófia élénkebb védelmi együttműködésben állapodott meg az ukrán elnök szerint. Zelenszkij előre nem jelentette be, hogy Bulgáriába látogat.

Bulgária és Ukrajna élénkebb védelmi együttműködésben állapodott meg – közölte csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett a nap folyamán a bolgár fővárosba, Szófiába.

BULGARIA-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-DIPLOMACYUkrainian President Volodymyr Zelensky (L) and Bulgaria Prime Minister Nikolai Denkov address media representatives during a joint news conference in Sofia on July 6, 2023. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP)
Fotó: AFP

Megbeszéltük a katonai támogatást, amelyet Bulgária nyújt országunknak. Számítunk az együttműködésre, amely már most számos életet mentett meg

– hangoztatta az ukrán elnök Nyikolaj Denkov bolgár kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Zelenszkij ezenkívül köszönetet mondott bolgár házigazdáinak a kijevi vezetésnek nyújtott segítségért. Az ukrán elnök röviddel a szófiai tárgyalásait megelőzően tudatta, hogy a megbeszélések napirendi pontjai között szerepel a jövő héten esedékes vilniusi csúcstalálkozója is.

A sajtótájékoztató előtt a két vezető energetikai együttműködésről szóló memorandumot írt alá.

Közösen készen állunk nagyobb energiabiztonságot nyújtani országainknak kedvező árakkal az átlagembereknek

– jelentette ki Zelenszkij.

Az ukrán elnök közölte azt is, hogy meghívta Bulgáriát, vegyen részt az ukrajnai újjáépítésben, különösen, ami az oktatási ágazatot illeti. Hozzátette, hogy Bulgária a környezetvédelem és a digitalizáció terén is hajlandó segítséget nyújtani.

BULGARIA-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-DIPLOMACYUkrainian President Volodymyr Zelensky (L) and Bulgaria Prime Minister Nikolai Denkov shake hands after addressing a joint news conference in Sofia on July 6, 2023. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP)
Fotó: AFP

Rumen Radev bolgár államfő kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktusnak nincs katonai megoldása, szerinte sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a béketeremtésre.

Nem értek egyet azzal, hogy hadianyagot szállítsunk Kijevnek, különösen a bolgár hadsereg tartalékaiból. A hadsereg főparancsnokaként engem terhel a felelősség, hogy az ország harckészsége ne gyengüljön meg

– emelte ki Radev.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov Zelenszkij bulgáriai látogatását kommentálva kijelentette, hogy mindez csak azt mutatja, hogy a kijevi vezetés a lehető legtöbb államot bele akarja rángatni a konfliktusba. Egyben hangsúlyozta, hogy az ilyen megbeszélések érdemben mit sem fognak változtatni az ukrajnai orosz hadművelet eredményén, ahogy azt a jelenlegi fronthelyzet is mutatja.

Zelenszkij a gabonaalkuról tárgyal pénteken Erdogannal

Veszélyben a július 17-én lejáró fekete-tengeri gabonaalku meghosszabbítása, miután az orosz mezőgazdasági bank, a Rosszelkozbank úgy döntött, nem hoz létre olyan leányvállalatot, amely a SWIFT nemzetközi banki fizetési rendszerhez csatlakozna.

 

 

Volodimir Zelenszkij Ukrajna Bulgária együttműködés NATO
Kapcsolódó cikkek