Közélet

Zelenszkij a gabonaalkuról tárgyal pénteken Erdogannal

Veszélyben a július 17-én lejáró fekete-tengeri gabonaalku meghosszabbítása, miután az orosz mezőgazdasági bank, a Rosszelkozbank úgy döntött, nem hoz létre olyan leányvállalatot, amely a SWIFT nemzetközi banki fizetési rendszerhez csatlakozna.

Volodimir Zelenszkij pénteken Törökországba látogat, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyaljon a fekete-tengeri gabonaüzletről és az ukrajnai háború fejleményeiről – írja a The Guardian. 

UKRAINE-RUSSIA-WAR-DIPLOMACY-UN-TURKEYThis handout picture taken and released by Ukrainian Presidential press-service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) welcoming Turkish president Recep Tayyip Erdogan prior to their talks in Lviv on August 18, 2022, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP (archív)

A hír épp azután érkezett, hogy az orosz agrárbank, a Rosszelkozbank úgy döntött, nem hoz létre olyan leányvállalatot, amely a SWIFT nemzetközi banki fizetési rendszerhez csatlakozna, noha ezzel a lépéssel próbálták volna megóvni a fekete-tengeri gabonamegállapodást, amely július 17-én lejár, és lehetővé teszi az ukrán exportot. Oroszország azonban nem elégedett a gabonaalku végrehajtásának egyes aspektusaival, azzal fenyegetőzött, hogy nem engedélyezi a gabonamegállapodás július 17. utáni további meghosszabbítást – írja a Reuters

Zelenszkij és Erdogan személyes megbeszéléseket folytat majd, és kormányközi találkozókon is részt vesznek

– közölte az Anadolu hírügynökség.

A múlt hónapban újraválasztott Erdogan a háború kezdete óta igyekszik szoros kapcsolatot fenntartani Kijevvel és Moszkvával is. A NATO-tag Törökország nem támogatta az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók bevezetését, de fegyvereket szállított Ukrajnának, és az ország szuverenitásának tiszteletben tartására szólított fel. 
 


 

gabonamegállapodás Zelenszkij Volodomir Zelenszkij Recep Tayyip Erdoğan Rosselkhozbank
Kapcsolódó cikkek