Közélet

Robotok tartottak sajtótájékoztatót

Ígérik, hogy nem veszik el a munkánkat, de jobb vezetők lennének, mint az emberek.

Pénteken Genfben kilenc, mesterséges intelligenciával felvértezett humanoid robot tartott sajtótájékoztatót, ahol azt állították, hogy hatékonyabb vezetők lennének az embereknél, de nem akarják senki munkáját elvenni, és nem lázadnak fel teremtőik ellen.

A robotok alkotóikkal együtt álltak színpadra az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának rendezvényén. Köztük volt Sophia, az ENSZ fejlesztési programjának első robotinnovációs nagykövete, Grace, akit a világ legfejlettebb humanoid egészségügyi robotjának tartanak, és a rocksztár Desdemona is.

Android,Ai,Robot,Speaking,At,The,Press,Conference:,Artificial,Intelligence,
Fotó: Shutterstock

A rendezvény azt célozta, hogy bemutassa, hogyan segíthetik a robotok az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérését. A szervezők az újságírókat arra kérték,  hogy lassan és jól artikuláltan tegyék fel kérdéseiket a robotoknak, valamint előre felhívták a figyelmet arra, hogy ha késik a válasz, az nem a robotok hibája, hanem az internetkapcsolat számlájára írható.

Sophia elmondta, hogy a döntéshozatalt akadályozó elfogultság és érzelmek hiánya miatt a humanoid robotok nagyobb hatékonysággal irányíthatnának, mint az emberek, ráadásul hatalmas mennyiségű adatot tudnak feldolgozni, hogy a legjobb döntéseket hozzák. 

Erre a beszélgetés egyik emberi részvevője azzal replikázott, hogy a feldolgozott adatok emberektől származnak, tehát az emberi elfogultság ott lesz az adatokban, mire Sophia azt válaszolta, hogy az emberek és a mesterséges intelligencia hatékony szinergiát alkothat.

Grace pedig azt emelte ki, hogy együtt fog dolgozni az emberekkel azért, hogy őket segítse és támogassa, és egyetlen munkahelyet sem fog elvenni. Ameca, akinek megalkotásakor a társas érintkezés volt az elsődleges szempont, értetlenségének adott hangot, amikor a robotok potenciális lázadásáról kérdezték, és elmondta, hogy alkotója eddig csak kedves volt vele, és nagyon boldog jelenlegi helyzetében.

 

Fejlesztési Program humanoid robot ENSZ
Kapcsolódó cikkek