Közélet

Zaporizzsjai atomerőmű: Kijev veszélyesnek nevezte a négyes reaktor forró leállásba helyezését

A négyes reaktoron hosszú ideje nem végezték el a szükséges karbantartási munkákat.

Az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű ukrán alkalmazottai közül senki nem volt hajlandó teljesíteni azt az orosz utasítást, hogy az egyik reaktort helyezzék forró leállási üzemmódba, mert az ellentétes a nukleáris és sugárbiztonsági szabályokkal – közölte Oleh Korikov, az ukrán Állami Nukleáris Szabályozó Ügynökség elnöke pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-ZAPORIZHZHIA NUCLEAR POWER PLANT-IAEA(230331) -- ZAPORIZHZHIA, March 31, 2023 (Xinhua) -- This photo taken on March 29, 2023 shows the Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine. Visiting International Atomic Energy Agency (IAEA) Director-General Rafael Grossi has arrived at the Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine, the country's state-run nuclear energy operator Energoatom said Wednesday. (Photo by Victor/Xinhua)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

Kivétel nélkül mindannyian megtagadták a megszálló adminisztráció törvénytelen parancsának végrehajtását, ezt egy másik személyzet végezte el, amelyet a Roszatom, ez az álszervezet valamilyen módon bejuttatott a zaporizzsjai atomerőműbe

– mondta a tisztségviselő. Leszögezte: az ukrán szakembereknek semmi közük ahhoz, hogy a négyes reaktort forró leállás állapotba helyezték.

Az orosz megszállókkal való együttműködést megtagadó ukrán személyzet folyamatos nyomás alatt van, de nemcsak ők, hanem családtagjaik is – hangsúlyozta Korikov. 

A reaktor forró állapotban való tartása ellentmond a működési engedélyben foglalt követelményeknek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség alapvető szabványainak 

– tette hozzá. 

Az atomerőmű Moszkva által kinevezett vezetése kedden hozta nyilvánosságra, hogy az ötös reaktort hideg leállás üzemmódba helyezték, a négyes reaktort viszont az erőmű gőzellátásának biztosítása érdekében forró leállás üzemmódba. Kijev az átállítást veszélyesnek nevezte. 

Az ukrajnai Enerhoatom vállalat keddi közlése szerint az eljárás sérti az atomerőmű üzemeltetésének szabályait, és hangsúlyozta, hogy a négyes reaktor is csak hideg leállásban üzemeltethető, mivel hosszú ideje nem végezték el rajta a szükséges karbantartási munkákat.

Az Ukrajna délkeleti részében lévő, Európa legnagyobb teljesítményű atomerőművét az orosz hadsereg tavaly március óta tartja megszállva. 

 

forró leállás Zaporizzsja atomerőmű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség NAÜ
Kapcsolódó cikkek