Közélet

Veszélyben az ukrán gabona tengeri exportja

Ez még inkább az Európai Unió felé terelheti a terményeket, ami további zavarokat okozhat.

Nincs valódi előrelépés az ukrán gabona tengeri szállításáról szóló alku meghosszabbításáról szóló tárgyalásokon az orosz követ szerdai tájékoztatása szerint. A gabonaalku május 18-án járhat le, több hosszabbítás után. Moszkva már számos alkalommal sodorta veszélybe az alku folytatását, de eddig mindig sikerült dűlőre jutni az ENSZ vezette genfi tárgyalásokon.

DENMARK UKRAINE Danish acting Minister of Defense Troels Lund Poulsen visits Ukraine
Az odesszai kikötő gabonaterminálja.
Fotó: AFP

A Kreml többször jelezte, hogy a folytatás ára az orosz gabona és műtrágya exportjának útjában álló akadályok leépítése. Az alkut még tavaly, Törökország és az ENSZ közvetítésével sikerült megkötni, megakadályozva ezzel a globális éhínséget, miután az orosz flotta blokád alá vette az ukrán kikötőket – írja a Reuters.

Az ukrán haditengerészet a Facebookon arról írt, hogy 

az orosz flotta szerdán gyakorlatilag leállította az alku folytatását, miután nem vett részt négy gabonaszállító hajó útjának megtervezésében.

Noha az orosz gabonára és műtrágyára nem vonatkoznak szankciók, Moszkva szerint a fizetések, a logisztika és a biztosítás korlátozása akadályozza ezeknek a termékeknek az exportját.

Gennagyij Gatilov orosz követ szerint az alku ukrán része jól működik, ám az oroszoknak tett ígéretek nem teljesültek. 

Moszkva főként az ország mezőgazdasági bankjának a Rosszelkozbanknak a SWIFT fizetési rendszerre történő visszakapcsolását szeretné elérni

az eseti engedélyek helyett. Az Egyesült Államok a JPMorgan számára lehetővé tette, hogy az orosz bank fizetéseit feldolgozza, ám ez nem azonos a SWIFT-re való visszakapcsolással.

Mindeközben az ily módon más utakat kereső ukrán gabona az Európai Unióban, így hazánkban is komoly zavarokat okoz.

 

gabonaalku ukrán gabona SWIFT fizetési rendszer
Kapcsolódó cikkek