Közélet

Cirkálórakétákat küldhet Németország is Ukrajnának

A Taurusok küldését a pénzügyminiszter támogatja, Scholz azonban óvatosabb.

Váratlanul Kijevbe látogatott Christian Lindner német pénzügyminiszter, és ha már ott járt, támogatásáról biztosította a nagy hatótávolságú cirkálórakéták, a Taurusok átadását Ukrajna számára.

A szabad demokrata politikus szerint Berlin megvitatja a szövetségeseivel, hogy mi lehetséges és mire van szükség, ám hozzátette, hogy személy szerint támogatja a rakétaszállításokat.

BERLIN, GERMANY - MAY 21, 2014: A German - Swedish air-launched cruise missile Taurus KEPD 350. German Air Force. Exhibition ILA Berlin Air Show 2014
Fotó: Shutterstock

Később egy interjúban arról beszélt, hogy a döntés az ügyben gyorsabb lesz, mint a korábbi esetekben, utalva a Leopard 2 harckocsik körüli huzavonára – írja a Financial Times.

Olaf Scholz német kancelláron tehát egyre erősebb a nyomás a nagy hatótávolságú eszközök átadására. A Taurus rakétákat a német MDBA és a svéd Saab gyártja közösen. Scholz vasárnap egy interjúban arról beszélt, hogy minden lehetséges döntést alaposan megvizsgálnak.

Az eszkalációtól tartó kormányfő mindeddig óvatosabbnak bizonyult a fegyverszállítások kérdésében, mint zöld vagy liberális koalíciós partnerei. A múlt héten a Spiegel arról írt, hogy 

a tisztviselők azt vizsgálják, hogy képesek-e a rakétát úgy módosítani, hogy Oroszország területén belül ne tudjon célpontokat támadni. 

Miután az elmúlt hetekben többször is robbanások rázták meg Moszkvát, egyre több nyugati szereplő aggódik, hogy az általuk küldött fegyvereket nem csak védelemre használják.

A legnagyobb német fegyvergyártó, a Rheinmetall bejelentette, hogy szállít Ukrajnának a Luna nevet viselő drónrendszeréből, még az év vége előtt. A cég szerint a tízmillió eurós nagyságrend alján van a megrendelés értéke.

Kijev korábban brit és francia cirkálórakétákat is kapott, használja is őket a háború során. Ukrajna azonban német rakétákat és amerikai ATACMS rendszereket is szeretne.


 

Németország Luna cirkálórakéta Christian Lindner
Kapcsolódó cikkek