Közélet

Lezuhant a Vihar Árnyéka – az oroszok rögtön lecsaptak rá

A videófelvételek tanúsága szerint Oroszország megkaparintotta Ukrajna egyik legveszélyesebb fegyverét. A földfelszín közelében repülő, nehezen észlelhető, brit–francia gyártású cirkáló robotrepülő akár 250 kilométerre lévő célpontok megsemmisítésére is alkalmas.

Hamar híre ment a közösségi médiában, hogy az oroszok megkaparintottak egy sérült, de jó állapotban lévő cirkálórakétát. Az önállóan manőverező robotrepülőgép nem más, mint a britek által Ukrajnának adományozott Storm Shadow (Vihar Árnyéka), annak is a légi indítású exportváltozata, amelynek a hatótávolsága mintegy 250 kilométer. Ezek a viszonylag könnyű, sugárhajtású, csaknem féltonnás robbanófejjel ellátott rakéták az ukrán hadsereg legveszélyesebb fegyverei, Moszkva ezért is dörgöli most a világ orra alá, bár a híradásból az nem derül ki, hogy lelőtték vagy meghibásodás miatt zuhant le.

Marham,Uk,,10,January,2018.,Conservative,Member,Of,Parliament,And
Marham UK, 10 January 2018. Conservative Member of Parliament and UK Defence
Fotó: Peter R Foster IDMA

A fotókon mindenesetre az látható, hogy a törzs hátsó része ép maradt, ahogy a legfontosabb komponensek is sértetlenek, a nem várt zsákmányt pedig a BARS–11 önkéntes egység orosz, illetve a Cár farkasai egységparancsnokság katonái gyűjtötték be.

Dmitrij Rogozsin, a farkasok elnöke azzal dicsekedett, hogy a technikusai már a harctéren több elemre szétszedték a rakétát, elkülönítve a nagy robbanóerejű és -töltetű részeit, vezérlőegységét, a szárnyát pedig a könnyű szállítás érdekében összehajtották. A művelet két napig tartott. 

Rogozsin arról is beszámolt, hogy már meg is kezdték az elszállítását egy katonai laborba, ahol előbb darabjaira szedik és alapos tanulmányozásnak vetik alá. Reményét fejezte ki, hogy az orosz légvédelem mostantól könnyebben tudja ártalmatlanítani ezeket a robotrepülőket. 

Az egyenként 2,5 millió dollárba (877,13 millió forint) kerülő, 5,1 méter hosszú Storm Shadow teljes súlya 1300 kilogramm, ebből 450 a robbanószer. 

A franciák és britek által kifejlesztett Vihar Árnyékát elsősorban Eurofighter, Tornado, Rafale, valamint Mirage 2000 típusú harci gépekről lehet kilőni, bár átalakítással az ukránok Szu–24-ese és Szu–27-ese is megfelelhet erre a célra. A legnagyobb előnye, hogy minden időjárási körülmény közepette bevethető, alacsonyan, 30–40 méteres magasságban repül, és fejlett technológiájának (kamerájának, memóriájának) köszönhetően ritkán téveszt. 

Nagy-Britannia májusban adott át több száz légvédelmi rakétát, illetve pilóta nélküli légi eszközt Ukrajnának, köztük a Storm Shadow-t. Az ukránok leginkább a Luhanszk elleni csapások alkalmával használták őket, de Szergej Gorjacsov orosz vezérőrnagy zaporizzsjai halálát is ennek a fegyvernek tulajdonítják. 

 

oroszország Storm Shadow Vihar Árnyéka rakéta Ukrajna
Kapcsolódó cikkek