Közélet

A németeket győzködi Kijev: adjanak messzire gyilkoló Taurus rakétákat

Kijev folytatja Berlin nyaggatását, hogy a németek adjanak nagy távolságban elhelyezkedő célpontok megsemmisítésére alkalmas Taurus rakétákat az ukrán hadseregnek.

Növeli a nyomást Kijev Berlinre: most a Bild am Sonntag német vasárnapi lapban sürgette Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, hogy a németek szállítsanak a nagy hatótávolságú gyilkos Taurus rakétákból az oroszok elleni harchoz.

Berlin,,Germany,-,June,23,,2022:,The,Swedish-german,Air-launched,Cruise
Fotó: Sergey Kohl

Az ukrán sürgetés most már naponta érkezik Olaf Scholz kancellár kormányához. Pénteken Twitter-bejegyzésben kérte Kuleba Németországtól és az Egyesült Államoktól, hogy adjanak Taurus és ATACMS típusú, nagy hatótávolságú rakétákat, biztosítva őket, hogy a védelmi erők ezeket Ukrajna határain belül fogják felhasználni.

A friss interjúban a politikus azt az érvet hozta elő, amelyet Kijev gyakran használ, mikor újabb fegyvereket kér: ha Taurus rakétákkal is támogathatják a védekezést az oroszokkal szemben, azzal gyorsabban véget lehet vetni a háborúnak.

A britektől Ukrajna már amúgy is kapott Storm Shadow rakétákat, amelyek hasonlók a 400-500 kilométer hatótávolságú precíziós robotrepülőgép Taurushoz, és Kuleba szerint a németek félelme alaptalan, hogy még jobban elmérgesedhet a konfliktus, ha a fegyvereket oroszországi célpontok ellen is bevetik.

Ennek a félelemnek nincs alapja,

először is azért, mert más partnerek már szállítottak hasonló hatótávolságú rakétákat

– mondta a német lapnak, és hozzátette: ami a fegyverek német szállítását illeti, „egyetlen korábbi német döntés sem vezetett eszkalációhoz”, és pont hogy „sok ukrán életet mentett már meg”. Megismételte, a fegyvereket csak Ukrajna területén belül vetnék be, a megszállók logisztika létesítményei, lőszerraktárai és parancsnoki állásai ellen.  

A képlet egyszerű: a rakéták nagyobb hatótávolsága a háború rövidebb időtartamát jelenti

– nyilatkozta.

Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi interjúban megerősítette a sajtóértesüléseket, hogy mérlegelik: Taurusokkal is támogassák Ukrajnát. Vizsgálják azt is, miként lehet csökkenteni a rakéták hatótávolságát.

 

Storm Shadow ATACMS rakéta Ukrajna Taurus
Kapcsolódó cikkek