Közélet

Elmenekült a sorozás elől az orosz miniszter, most Amerikában dolgozik kamionsofőrként

Gyenisz Saronov menedékjogot kért az Egyesült Államoktól, azóta boldogan él Amerikában.

Nem minden orosz politikus ért egyet Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborújával. Gyenisz Saronov tartományi miniszter például biztosan nem, hiszen tavaly ősszel elmenekült Oroszországból, miután megkapta a behívóját. 

Fotó: Shutterstock

A Komi Köztársaság, illetve közismertebb nevén Komiföld korábbi agrárminisztere 2022 januárjáig ülhetett hivatalában, amikor váratlanul menesztették, miután összetűzésbe keveredett a tartomány vezetőivel. Akkor még nem gondolta, hogy egy hónappal később fenekestül felfordul nem csak saját és hazája, de a világ élete is. Ennek ellenére egészen sokáig bírta hazájában, egy fontos pillanatig: 2022 októberében ő is megkapta a behívóját, mennie kellett volna Ukrajnába harcolni. 

A háborúból viszont a politikus nem kért, fogta magát, és az Egyesült Államokba utazott, ahol politikai menedékjogot kért.

 A furcsa történetről az RTVI orosz független oldal számolt be, amelynek munkatársai először egy YouTube-videóban ismertek rá az egykori politikusra, majd meg is keresték a férfit. 

Saronov megerősítette az információt, azaz hogy politikai menedékjoggal tartózkodhat az Egyesült Államokban. Igaz, kérelme elbírálása még most is tart, addig pedig kétkezi munkát vállalt az egykori miniszter. A beilleszkedéssel nem volt problémája, hiszen egyetemistaként egy évet már élt Amerikában egy csereprogramnak köszönhetően. A 48 éves Saronov azt is megerősítette, hogy jelenleg kamionsofőrként dolgozik. 

Bár szívesen visszatérne a mezőgazdasághoz, amíg nem kapja meg a menedékjogot, addig nem tud elhelyezkedni a szakmájában. Viszont azt elárulta, hogy Amerikában sokkal jobban megbecsülik a kétkezi munkásokat is, és jól keres a fuvarozással. 

 

 

menedékjog Vlagyimir Putyin agrárminiszter kamionsofőr
Kapcsolódó cikkek