A kanadai Északnyugati Területek kormánya a térségben pusztító erdőtüzek miatt pénteken elrendelte Hay River teljes lakosságának evakuálását. A hatóságok a Nagy-Rabszolga-tó mellett fekvő kisváros minden lakosát felszólították, hogy menjen a helyi repülőtérre, és ott várja a további utasításokat. A településen mintegy négyezren élnek. Az Északnyugati Területek kormánya közleményében figyelmeztette a lakosságot, hogy csak saját felelősségére maradhat bárki a városban, ahonnan a mentőszolgálatokat is evakuálják.

Kanadában idén különösen súlyos erdőtüzek pusztítanak, a múlt héten több mint 50 ezer embert, köztük az Északnyugati Területek fővárosa, Yellowknife teljes lakosságát kellett evakuálni.

Közben a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta híradási tilalma megnehezíti az erdőtüzek miatti evakuálást Kanadában. Az észak-amerikai ország lakosai ugyanis nagymértékben támaszkodnak a közösségi médiára és a Google-ra ha információt akarnak szerezni: mintegy 50 százalékuk használja a keresőt és a közösségit médiát, hogy megtudják, mi történik a nagyvilágban és helyben.

Community members load supplies onto to boats to move across Shuswap Lake for high alert and evacuated community areas that don’t have road access as the Bush Creek East fire continues to burn in Blind Bay, British Columbia, August 21, 2023. Around 30,000 people were under orders from August 19 to evacuate their homes in western Canada's British Columbia, provincial officials said, as a raging wildfire bore down on the city of Kelowna. (Photo by Paige Taylor White / AFP)
Rengeteg embert kell evakuálni a kanadai erdőtüzek miatt.
Fotó: Paige Taylor White / AFP

A kanadai online hírszolgáltatásról szóló, június végén elfogadott törvény előírja, hogy a Meta és a Google platformjai csak azt követően publikálhatják más tartalomszolgáltatók híreit, ha erről megállapodnak az érintettekkel, vagyis a két technológiai óriásnak fizetnie kell a különböző médiumoknak. A Meta válaszol megszüntette a Facebook és az Instagram híreihez való hozzáférést minden kanadainak. A vállalat szerint a hírügynökségek önként osztanak meg tartalmakat a Facebookon és az Instagramon, hogy növeljék elérésüket.

Miközben az országi északi részét erdőtüzek sújtják és tízezreket kell evakuálni, az olyan hírforrások, mint a kanadai közmédia, a CBC,  a régió központjának számító Yellowknife helyi lapja (Yellowknifer) és a Cabin Radio digitális műsorszolgáltató híreit nem lehet megosztani. Az emberek egy része közvetlenül a hírportálokat keresi fel, majd képernyőmentést készítenek a cikkekről és ezeket osztják meg, hogy figyelmeztessék barátaikat és családtagjaikat a közelgő természeti katasztrófáról.

Bár ez gyors megoldás a vészhelyzetben, viszont hosszú távon nem lesz működőképes. A szakértők attól tartanak, hogy a jövőben hamisított képernyőfotók révén terjedhetnek az álhírek. A jogszabály hasonló a 2021-es Ausztráliában elfogadott szabályozáshoz: az ország  médiatörvénye szintén előírja a közösségi médiának és az internetes keresőmotoroknak, hogy csak a hírportálokkal való megegyezés után közölhetik híreiket, vagyis egyes esetekben az előbbieknek fizetniük kell a hírtartalom megjelentetéséért.

Végül mindkét cég megállapodást kötött az ausztrál médiacégekkel. A kanadai törvény kapcsán azonban a Google azzal érvelt, hogy az tágabb, mint az Ausztráliában és Európában elfogadott törvények, mivel árat szabnak a keresési eredményekben megjelenő hírlinkekre is. Bár az erdőtüzek megszokottak Kanadában, az idei szezon minden rekordot megdönt és legalább négy tűzoltó veszítette életét munka közben.

A héten az unió pórázt rak a globális technológiai óriáscégekre – életbe lép a DSA

A héten lép életbe a DSA, vagyis az által alkotott, a törvény a digitális szolgáltatások szabályozásáról. A DSA célja, hogy megzabolázzák az eddig önkényesen működő hatalmas technológiai cégeket, illetve hogy megvédjék a közösségimédia-oldalak európai felhasználóit. Az európai polgárok péntektől már érezhetik is az unió védelmét a platformokon.