Közélet

Orosz szóvivő: meg kell várni, míg a genetikai vizsgálat megerősíti Prigozsin halálát

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint hazugság, hogy a Kremlnek köze lenne Prigozsin gépének lezuhanásához.

Abszolút hazugságnak nevezte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azokat az állításokat, amelyek szerint a Kremlnek köze lenne annak a magánrepülőgépnek a lezuhanásához, amelynek utaslistáján a Wagner zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin neve is szerepelt.

Fotó: AFP

Peszkov arra szólította fel pénteken az újságírókat, hogy várják meg, amíg a genetikai vizsgálat megerősíti vagy cáfolja Prigozsin halálát.

 

 Hivatalos eredmény még nincs. Amint az kész lesz, közzétesszük

– hangoztatta.

Rengeteg spekuláció kering mostanában a katasztrófa és a repülőgép utasai, köztük Jevgenyij Prigozsin tragikus halála körül. Természetesen Nyugaton mindezeket a spekulációkat egy bizonyos szemszögből mutatják be. Mindez abszolút hazugság

– mondta Peszkov, elutasítva, hogy a Kremlnek köze lenne a történtekhez.

Az orosz elnöki szóvivő nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a Wagner fehéroroszországi tevékenységével, és nem kommentálta azokat az értesüléseket sem, amelyek szerint Andrej Trosev nyugalmazott ezredest tartják Prigozsin utódjának a csoport élén.

A tveri régióban szerdán lezuhant egy Embraer Legacy 600-as típusú magángép. Tízen voltak a fedélzetén, köztük a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin, és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy a baleset következtében mindannyian életüket vesztették. 

Putyin csütörtökön megerősítette, hogy az áldozatok a Wagner alkalmazottai voltak. Elmondta, hogy a kilencvenes évek eleje óta személyesen ismerte Prigozsint, akit nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezett.

 

Dmitrij Peszkov Prigozsin Wagner Kreml
Kapcsolódó cikkek