Közélet

A Krím-félszigeten semmisített meg légvédelmi üteget Ukrajna

Egyre szaporodnak a félsziget elleni ukrán támadások, a légvédelem leküzdése ezeket könnyítheti meg.

A Krím-félsziget nyugati partján található orosz légvédelmi központot semmisített meg az ukrán titkosszolgálat és a haditengerészet közös akciója egy, a történteket ismerő forrás szerint.

Az S-400-as légvédelmi rendszer elleni támadás első lépéseként a Jevpatorija közelében található radarokat és antennákat rongálta meg drónok segítségével, majd két Neptune típusú cirkálórakéta pusztította el a légvédelmi rakéták indítására alkalmas eszközöket – írja a Bloomberg.

ARMY-2019 International Military and Technical Forum
S-400 rakétakilövő.
Fotó: AFP

A légvédelmi komplexum költsége akár 1,2 milliárd dollár is lehetett az ukránok szerint. 

Oroszország 11 Krímet támadó drón lelövéséről számolt be, ám a rakétarendszer elleni támadásról nem adott tájékoztatást. Ugyanakkor a helyi közösségimédia-csatornák erős robbanásokról, lángokról és füstről közöltek felvételeket a félsziget nyugati partján található város közeléből.

A saját fejlesztésű Neptune rakétát használta tavaly Ukrajna a Moszkva cirkáló elsüllyesztésére is. A csütörtöki támadás alig egy nappal egy, a Krím-félszigeten található szárazdokk elleni találat után következik, mely legalább két hadihajót rongált meg.

 

drón Ukrajna Krím-félsziget légvédelem
Kapcsolódó cikkek