Közélet

Az ukrán hírszerzés ellentmond Zelenszkijnek és Bidennek: szerintük nem biztos, hogy Prigozsin meghalt

Különös nyilatkozatot adott az ukrán hírszerzés magasrangú tisztje. Szerinte nem lehet kijelenteni, hogy a Wagner zsoldosvezére, Prigozsin valóban meghalt. Pedig az ukrán és az amerikai elnök szerint is éppen ez történt.

Várjunk ezzel – így reagált az ukrán hírszerzési főigazgatóság, amikor arra kérték, hogy erősítsék meg Jevgenyij Prigozsin halálát. Mindez azért is meglepő, mert az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felelős a Wagner zsoldoshadsereg alapítójának haláláért.

Nem hisz az ukrán hírszerzés Prigozsin halálában (Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP)

Sőt, Joe Biden amerikai elnöknek is az volt a felvetése, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök állhat az orosz tveri régiójában augusztusban bekövetkezett tragédia mögött, amelyben Prigozsin magángépe lezuhant. Ennek ellenére Vadim Szkibickij, a hírszerzés vezetőhelyettese most úgy nyilatkozott, hogy még várni kell arra, hogy Prigozsin halálát biztosra lehessen venni. 

 

Ez nem olyan egyszerű, Prigozsinnak már máskor is keltették a halálhírét. Akkor is állítólag repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett, de később kiderült, ő rajta sem volt a gépen

 

– magyarázta. Azt is hozzátette, hogy orosz eseményről van szó, Oroszország működését pedig nehéz megérteni. Kár lenne tagadni, hogy Prigozsin megrendezett halálának forgatókönyve előszeretettel merül fel időről-időre. Ettől függetlenül ténykérdés, hogy Prigozsint eltemették és minden orosz hatóság, amelynek ez dolga volt, hivatalos nyilatkozatban erősítette meg a zsoldosvezér halálát. Hogy minek kellene ahhoz történnie, hogy az ukrán hírszerzés is elfogadja a történteket, arra Vadim Szkibickij nem tért ki.

Lukasenko szerint túl durva volt Prigozsin halála ahhoz, hogy Putyin műve legyen

A feltételezett merénylet nem Putyinra vall a fehérorosz elnök szerint azért sem, mert az nem volt professzionális.

 

Prigozsin Wagner ukrán hírszerzés halála
Kapcsolódó cikkek