Közélet

Lukasenko szerint túl durva volt Prigozsin halála ahhoz, hogy Putyin műve legyen

A feltételezett merénylet nem Putyinra vall a fehérorosz elnök szerint azért sem, mert az nem volt professzionális.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő szerint nem orosz kollégája, Vlagyimir Putyin áll Jevgenyij Prigozsin halálának hátterében. Azt ugyanakkor a fehérorosz elnök nem tudta megmondani, hogy ki okozhatta a Wagner-vezért szállító repülő lezuhanását.

Belarus' President Alexander Lukashenko speaks as he meets with foreign media at his residence, the Independence Palace, in the capital Minsk on July 6, 2023. Wagner chief Yevgeny Prigozhin is still in Russia, Belarus's president said on July 6, 2023, despite a deal with the Kremlin for him to move to Belarus following his failed insurrection last month. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

Azonban Lukasenko pénteken kifejtette, hogy ismeri Putyint, aki körültekintő, nagyon nyugodt, akár lassúnak is nevezhető, míg a feltételezett merénylet túl durva és egyáltalán nem professzionális munka ahhoz, hogy Putyin műve legyen.

A fehérorosz elnök volt az, aki Prigozsin júniusi zendülésekor közvetített a Kreml és a Wagner vezér között, sőt felajánlotta azt is, hogy a zsoldossereg Fehéroroszországba tegye át a székhelyét a zendülés után – idézi fel a Financial Times. Ugyanakkor Lukasenko most azt is elmondta, hogy sosem garantálta Prigozsin vagy alvezére, Dmitrij Utkin biztonságát, sőt figyelmeztette is őket a veszélyekre.

 

Jevgenyij Prigozsin Wagner Alekszandr Lukasenko Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek