Közélet

Orosz–ukrán háború 572. nap – friss hírek

Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott egy kelet-ukrajnai település visszafoglalásáért az ukrán katonáknak. A dróntámadások tovább folytatódnak.

Köszönetet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz kézen lévő Bahmut közelében fekvő, kelet-ukrajnai Kliscsijivka település visszafoglalásáért a műveletben részt vevő ukrán alakulatoknak.

Pedestrians look at destroyed Russian armored military vehicles on display in Kryvyi Rig on September 15, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó:  Roman Pilipey / AFP

Ma különösen azokat a katonákat szeretném említeni, akik lépésről lépésre visszaszerzik Ukrajna tulajdonát, éppen Bahmut környékén

– mondta az ukrán elnök vasárnap este. Az ukrán hadsereg ezt megelőzően adott hírt a település visszavételéről.

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon arról számolt be, hogy hétfőre virradóra az ukrán hadsereg dróntámadást intézett több oroszországi régió ellen. Az orosz erők a Krím-félsziget keleti részében, a Moszkva megyei Isztrai és Domogyedovói járásban, Moszkva környékén, valamint a délnyugat-oroszországi Belgorod és Voronyezs megyékben fogtak el drónokat.

Az orosz védelmi tárca arról is beszámolt, hogy rakétatalálat ért az északkelet-ukrajnai Harkivban egy ukrán hadiüzemet, amelyben páncélosok javítása zajlik. Előzőleg a helyi ukrán katonai közigazgatás a Telegramon azt közölte, hogy a város egyik üzemét négy rakéta találta el, aminek következtében tűz keletkezett.

 

21:45

Ukrajna már a WTO elé citálná Magyarországot a gabona miatt

Ukrajna minden lehetséges helyen eljárásokat indít Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ellen. Kijev nem bírja elviselni, hogy a három közép-európai állam nem hajlandó beengedni az ukrán gabonát. Az Európai Bizottság ugyan nem hosszabbította meg az importtilalmat lehetővé tevő döntést, de az említett országok így sem oldják fel az ukrán termények kizárását.

21:29

Putyin jót kacag az európai szankciókon: az orosz gazdaság jobb bőrben van, mint valaha

Oroszország gazdasága teljes mértékben kiheverte a nyugati államok által kivetett szankciók okozta sokkot. A GDP gyorsabban bővül, mint azt bárki várta volna, illetve az infláció lehet zavaró tényező, de erről a jegybank és a kormány majd gondoskodik – erről mind az orosz elnök beszélt a költségvetési tervezet megalkotását megelőző tanácskozáson. Az orosz elnök szerint a GDP már a 2021-es szintet ostromolja, a barátságtalan Nyugat szankciói pedig lepattognak Moszkváról.

20:05

Van, akinek sikerül: újabb nyugati cég hagyja el Oroszországot

A brit csomagoló- és papíripari cég, a Mondi megállapodott arról, hogy eladja legnagyobb, Sziktivkar városában lévő üzemét 80 milliárd rubelért a moszkvai ingatlanfejlesztő Sezarnak. A külföldi befektetésekért felelős orosz bizottság jóváhagyta az üzletet, ami a tervek szerint decemberben zárul le.

Az ügylet a Mondi teljes kivonulását jelenti az eurázsiai országból, miután júliusban 1,6 milliárd rubelért értékesítette három kisebb csomagolóanyag-átalakító üzemét a Goteknek. A vállalat részvényei közel 5 százalékot erősödtek a hírek után. A papírgyárakat üzemeltető Mondi sziktivkari létesítményében jelenleg mintegy 4500 embert foglalkoztatnak – írja a Reuters.

A brit vállalat csatlakozik azon nyugati cégek hosszú listájához, amelyek kivonultak Oroszországból a háború kirobbanása után. Az autógyártók például jelképes összegért cserébe szabadultak meg az eszközeiktől, viszont a szerződéseikben visszavásárlási záradékban jelezték szándékukat a majdani visszatérésre. A francia Renault például egy rubelért adta el többségi részesedését az orosz Avtovazban, de hatéves visszavásárlási opcióval élt. A japán Nissan is egy euróért adta át az oroszországi üzletágát egy állami tulajdonú szervezetnek.

20:03

Brüsszel arra kényszeríti az európaiakat, hogy utálják az oroszokat

Az Európai Bizottságnak az orosz eredetű áruk európai uniós behozatali tilalmával kapcsolatban kiadott útmutatása azt mutatja, hogy Brüsszel jogbizonytalanságot akar teremteni, az európai országokat pedig az orosz állampolgárok diszkriminációjára akarja kényszeríteni – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

Ezt az Európai Bizottság tudatos akciójának tekintjük, amelynek célja a jogbizonytalanság megteremtése és az EU-tagállamok nyílt provokálása az oroszokkal szembeni, nemzeti alapon történő diszkrimináció fokozására

– állt az orosz diplomáciai tárca állásfoglalásában.

19:07

A Földön ötven helyszínen dúl fegyveres konfliktus, ennél közelebb még sosem volt egy új világháború

A világnak meg kellene ragadnia az ENSZ-közgyűlés adta lehetőséget az ukrajnai béketeremtésre, ehhez azonban párbeszédre van szükség a szembenálló felek között – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban az ENSZ 78. Közgyűlésére érkezve. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ közgyűlésének alkalmából délutánra tervezett európai uniós külügyi tanácsüléssel kapcsolatban közölte, hogy kollégái nyilván óva fognak inteni mindenkit attól, hogy az orosz kormány képviselőivel találkozzanak és párbeszédet folytassanak velük.

19:03

Nemcsak a katonák, hanem a jogászok is megütköznek az orosz–ukrán háborúban

Moszkva hétfőn felszólította az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát annak az eljárásnak az elvetésére, amelynek keretében Kijev annak a megerősítését kéri, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának oka nem népirtás megelőzése volt. Az ügyben most kezdődtek meg és szeptember 27-éig tartanak a meghallgatások Hágában. Ezek középpontjában az eljárás jogi szempontjai állnak, ezen belül a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező egyezmény meghatározása.

Gennagyij Kuzmin, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete az orosz álláspontot ismertetve kijelentette: 

Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy nem történt népirtás, ami már önmagában elég lenne az eljárás elutasításához, hiszen amennyiben nincs szó népirtásról, akkor a népirtásról szóló egyezményt sem sértették meg.

Kuzmin arra a következtetésre jutott, miszerint „Ukrajna jogi álláspontja menthetetlenül hibás és összeegyeztethetetlen a bíróság régóta fennálló ítélkezési gyakorlatával”, és felszólította a bírákat, hogy ejtsék az ügyet.

18:58

Spanyolország elítéli Magyarországot és társait az ukrán gabonaimport betiltása miatt

Illegális a közép-kelet-európai országok importtilalma az ukrán mezőgazdasági terményekre – fejtette ki véleményét a spanyol mezőgazdasági miniszter, Luis Planas Puchades.

A miniszter szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy Magyarország, Lengyelország és Szlovákia az uniós irányelvekkel szembemenve, egyoldalúan döntöttek az ukrán termények kizárása mellett. Puchades hozzátette, hogy 

az Európai Bizottságnak ki kell mondania, hogy a három nemzet jogsértést követett el.

 

14:42

Az orosz agresszió áldozata lett a vodkásüveg

A Miniszteri Kabinet határozatot fogadott el, mely szerint emeli bizonyos szeszes italok minimális nagy- és kiskereskedelmi árát, írja a kiszo.net. Az adót fizető legális gyártók egyébként sem engedhetik meg maguknak, hogy alacsonyabb áron értékesítsék termékeiket fejtette ki Oleh Pendzin ukrajnai közgazdász. A palackonkénti minimálár emelése azonban nem azt jelenti, hogy mindenki emelni fog, tette hozzá.

Borisz Kusniruk közgazdász szerint a kormányrendelet elfogadása után az alkoholgyártók kezdetben emelhetik az árakat, de aztán a reális kereslet és kínálat függvényében módosítják azokat. Úgy vélekedik, az alkohol inkább más tényezők miatt drágulhat:  az áram, az üzemanyag és a nyersanyagok drágulása miatt.

Az Ukrsadvinprom egyesület vezetője, Volodimir Pecsko véleménye szerint a minimális kiskereskedelmi árat egyrészt az infláció mértéke, másrészt az üvegedények drágulása befolyásolja,

mert az orosz agresszor üveggyárakat is elpusztított. Mindez befolyásolja a piaci árképzést.

 

 

14:19

Kijev durván megfenyegette a külföldön bujkáló hadköteles ukránokat

Az orosz–ukrán háború borzalmai és a kényszersorozás elől illegálisan külföldre távozott ukrajnai férfiak bajba kerülhetnek, miután visszatérnek Ukrajnába – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal tanácsadója, írta meg a kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó hírportál.

Szintén komoly büntetésre számíthatnak azok, akik hamis igazolásokat adtak ki, amelyek alapján a szóban forgó katonakorú férfiak elhagyták Ukrajna területét. A politikus szerint a rendvédelmi szervek már foglalkoznak velük. Az olyan személyeknél, akik éltek a törvénytelen lehetőségekkel, a rendfenntartók kezdeményezik, hogy a bíróság hozzon határozatot, hogy korrupciós úton jutottak igazoláshoz.

Ez alapján más országok bíróságaihoz kell majd fordulni, ahol ezek az állampolgárok tartózkodnak, annak érdekében, hogy ezen országok bíróságai töröljék a menekültstátuszukat. Ezen országok bíróságain is bizonyítani kell majd, hogy illegális úton kapták meg az igazolást

– részletezte Podoljak.

13:38

Buszmegállóban várakozókat ért halálos dróncsapás Herszonban

Oroszország éjszaka újabb légicsapásokat mért a dél-ukrajnai Herszoni területre, a támadásokban két ember meghalt, hárman megsebesültek – közölte a terület kormányzója hétfőn. Olekszandt Prokugyin hozzátette, hogy reggel dróntámadás érte Beril várost, ahol négyen megsebesültek egy buszmegálló közelében történt robbanásban. A megállóban idősek várakoztak, egy 72 éves férfi és egy idősebb nő vesztette életét, és a sebesültek között is többen 60 évnél idősebbek – írta meg a CNN.

Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese hétfőn azt közölte, hogy a keleti fronton újabb területeket sikerült visszafoglalniuk az ukrán erőknek, az utóbbi hetekben két négyzetkilométert vontak újra az ellenőrzésük alá Bahmut környékén. A májusban orosz kézre került Bahmuttól délre két települést foglaltak vissza az ukrán katonák.

11:56

Nem kaphatnak állást Ukrajnában a hadköteles férfiak

11:12

Ukrajna a gabonakorlátozások miatt beperel három országot – köztük Magyarországot is

Ukrajna úgy döntött, hogy bepereli EU-s szomszédait, azaz Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek betiltása miatt – jelentette be az ország kereskedelmi képviselője. Tarasz Kacska hozzátette, hogy Kijev saját korlátozásokkal fog válaszolni az érintett országoknak – írta meg a Politico.

Miközben immár másfél éve háborúban áll Oroszországgal, Ukrajna a tárgyalóasztal mellett is gyakran harcias álláspontot képvisel. Kijev most azt kifogásolja, hogy az Európai Unió nem tartja be szabadkereskedelmi kötelezettségvállalásait, amikor megálljt parancsol a piacaira öntött ukrán gabonának.

Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Emiatt jogi eljárást indítunk

– jelentette ki vasárnap este Kucska. Hozzáfűzte, hogy Kijev éppen akkor készül megtorlásra a lengyel export ellen, amikor az ország az október 15-i, sorsdöntő parlamenti választásokra készül.

08:41

A Gripenektől várják a csodát az ukránok

Miután Ukrajna évekig próbált F–16-os vadászgépeket szerezni az Egyesült Államoktól és más NATO-tagországoktól, az Egyesült Államok végül beleegyezett, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat adjon át Ukrajnának, amint a pilóták kiképzése befejeződött. Az országnak most újabb forrást kell találnia ahhoz, hogy korszerű harci repülőgépeket szerezzen be. Svédországi jelentések szerint Stockholm azt fontolgatja, hogy svéd gyártású Gripen repülőgépeket küld az ukránoknak, hogy segítsék az Oroszország elleni harcukat – ezzel újabb dimenziót adva az északi és balti országok háborúban való részvételének.

08:35

Több mint tizenkétezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 6429-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6094-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte hétfőn reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 80 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.
 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek