Közélet

Védelmébe vette Trumpot Putyin

Az orosz elnök szerint nem szép dolog a politikai ellenfelek üldözése, ez csak Amerika gyengeségének a jele.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Donald Trump volt amerikai elnökkel szembeni büntetőügyek csak az amerikai politikai rendszer rothadtságára világítanak rá, jelezve, hogy Washington nem oktathat ki másokat demokráciából.

A vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon kedden megszólaló Putyin politikai megfontolású üldöztetésnek nevezte a Trumppal szemben 91 vádpontban indított állami és szövetségi eljárásokat, melyek azonban csak az Egyesült Államok gyengeségét mutatják be. Az orosz elnök szavai egybeesnek Trump megnyilvánulásaival, mely szerint ő csak boszorkányüldözés áldozata – írja a The Wall Street Journal.

trump putin
Fotó: AFP

Noha Trump többször nyilvánosan kritizálta az Ukrajnát támogató amerikai kiadásokat és elég okosnak nevezte az invázió napján Putyint, valamint arról is beszélt, hogy megválasztása esetén azonnal elhozná a békét, az orosz elnök elmondta, hogy üdvözli ezeket a kezdeményezéseket, de 

nem számít változásra az orosz–amerikai viszonyban függetlenül attól, hogy ki nyeri a jövő novemberi amerikai elnökválasztást.

Az orosz elnök kifejtette, hogy 270 ezren jelentkeztek önként az orosz hadseregbe a háború kezdete óta, a tavaly szeptemberi részleges mozgósítás során hadba szólított 300 ezer főn felül, így további mozgósításra nem lesz szükség, és azt is elmondta, hogy az Ukrajnának szánt legújabb fegyverek, például az F–16-os vadászgépek csak elnyújtják a háborút, ami a tervek szerint halad.

A politikai ellenfelek jogi úton történő ellehetetlenítése egyébként Putyin rendszerétől sem áll távol, elég, ha csak Alekszej Navalnijra gondolunk, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti, mert szembeszállt az orosz elnökkel. 

Putyin elismerte: hiba volt szovjet tankokat küldeni Magyarországra és Csehszlovákiába

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden kijelentette, hogy hiba volt a Szovjetunió azon döntése, hogy tankokat küld Magyarországra és Csehszlovákiába a hidegháború alatti felkelések leverésére.

 

 

Donald Trump Ukrajna Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek