Közélet

Az influenszermarketing a jövő?

A közösségi médiában most leginkább a TikTok-influenszerek a keresettek, ma már ugyanis elengedhetetlen az influenszerek használata a marketingben.

A legnagyobb online cégek bevételének kifejezetten nagy részét jelentik a reklámbevételek, legyen szó a Google- és YouTube-tulajdonos Alphabetről, a Facebook- és Instagram-tulajdonos Metáról vagy épp a TikTok-tulajdonos Bytedance-ről, de az influenszermarketingnek köszönhetően a különböző hírességek is jól kereshetnek a hirdetéseken. 

Influenszerpartnerség régen és ma

Ez az üzleti modell, ha belegondolunk, nem sokban különbözik egyébként a korábbi időszaktól, amikor a tv-társaságok bevételei érkeztek a reklámokból, amiből a reklámokban szereplő sztárok is jelentős bevételeket húztak, de a Forbes írása szerint a szponzori szerződések még ennél is régebbiek, már a római gladiátorok is népszerűsítettek különböző termékeket. 

Az egyre inkább digitális hirdetések legfőbb terepe azonban ma már a közösségi média.

Sme,Owner,Go,Green,Net,Zero,Retail,Store,Live,StreamSME owner go green net zero retail store live stream talk on phone showing eco care plastic free packaging box. Asia people young woman record video on tiktok IG reel instagram shop happy side hustle.
Fotó: Shutterstock

Noha az influenszer kifejezés alig pár éve jelent meg a köztudatban, de az egyik első modern influenszerpartnerségnek azt tartják, amikor a Wedgewood készített teacsészekészletet III. György király feleségének. A Wedgewood hamarosan a Royal előtaggal hirdette a termékeit, melyek még ma is szolgálják a brit uralkodókat.

Azonban az online tér töredezettsége miatt egyre több kisebb hírességnek juthat tér a hirdetésekben, így a személyes márkák is piacosíthatók. Aki sok követőt gyűjt a közösségi médiában, az szép pénzt kaphat a hirdetésekért. Az Influencer Marketing Hub friss jelentése szerint idén az iparág 21,1 milliárd dollárra nőhet, és a TikTok a legkedveltebb csatornája ezeknek a hirdetéseknek.

A TikTok-marketing

A közösségi média böngészésével töltött idő növekedésével párhuzamosan elkezdtek szaporodni a márkák és a kisebb-nagyobb hírességek közötti együttműködések és influenszerpartneri ügynökségek is alakultak ezt segítendő. Az influenszermarketing számos lehetőséget nyújt a márkák számára, hiszen nemcsak a több millió követővel rendelkező sztárok, de 

a kisebb, ám közönségükkel jobban együtt mozgó hírességek is hasznosak lehetnek egy-egy márka befuttatására.

A niche marketing lehetőséget ad arra, hogy a márkák pontosabban célozzanak a hirdetések során. Ráadásul az influenszermarketing nem csupán a fogyasztók felé, de az üzlet és üzlet közötti szolgáltatások hirdetését is segítheti a BBC szerint. A TikTok-influenszerek szárnyalását segítheti az oldal egyre nagyobb népszerűsége is. Ezért már a globálisan mikro- vagy épp középkategóriás influenszerek alkalmazása is hasznos lehet a közösségi médiában, ez az előbbi esetben 10-100 ezer követőt, az utóbbi esetben 100-500 ezer követőt jelent. A kisebb cégek számára ők könnyebben megfizethetők is lehetnek.

A kampányok hatása ráadásul mérhető is az influenszerek kódjaival vagy a hirdetésben elhelyezett linkekkel, melyek jelzik a márkáknak, hogy honnan érkeztek a vásárlók.

Az influenszermarketing veszélyei

Hiába teszi lehetővé a pontosabb célzást az influenszerek használata, ez nem jelenti azt, hogy csak a megcélzott közönség értesül egy-egy hirdetésről, ami a várt eredményekkel ellentétes hatást is hozhat. Ennek egy látványos példája az, amikor a Bud Lightot egy transznemű TikTok-influenszer, Dylan Mulvaney segítségével reklámozták. A hirdetés azonban a várt siker helyett bojkottot és az eladások zuhanását hozta.

A digitális marketingben ráadásul érdemes figyelni arra is, hogy nehogy csalók áldozativá váljunk. A mesterségesen felpumpált követői számok miatt a rászedett hirdetők megeshet, hogy a semmiért fizetek vagy épp jóval kisebb értéket kapnak pénzükért, mint amit gondoltak volna.

 

tiktok marketing influenszer közösségi média
Kapcsolódó cikkek