Közélet

Az orosz–ukrán háború 598. napja – friss hírek – Ádáz kitartással támadják Avgyijivka térségét az oroszok

Úgy tűnik, egyik fél sem tudja áttörni a másik védekező vonalát az ukrán–orosz fronton.

Az orosz haderők számos „kudarccal” szembesültek a Donyeck megyében található Avgyijivka (Avdiivka) frontváros elleni támadásuk során – áll a Háborúkutató Intézet (ISW) október 13-i jelentésében. A térségben tartózkodó ukrán erők továbbra is visszaverik az orosz támadásokat, és aknamezőkkel akadályozták az oroszok előrenyomulását a város felé.

Fotó: AFP

Az orosz hadsereg önkéntesének állítása szerint az elhasználódott felszerelések is csökkentik az orosz tüzérség pontosságát. Az ISW azt is megjegyezte, hogy orosz források egymásnak ellentmondó beszámolókat tettek közzé az Avgyijivka Kokszgyár elfoglalásáról.

Az orosz erők október 13-án több támadást indítottak Szumi megye határa ellen, nyolc közösséget csaptak le, és 237 robbanást okoztak – jelentette a Szumi megyei katonai kormányzat. A támadások Yunakivka, Hlukhiv, Kransopillia, Seredyna-Buda, Esman, Bilopillia, Velyka Pysarivka és Putyvl közösségeket célozták – közölte a Kyivindependet.

Közben az oroszok arról számoltak be, hogy az orosz fegyveres erők kilenc ukrán fegyveres támadást vertek vissza Krasznoliman irányában. „Krasznolimanszkij irányban a Jampolovski szektor és a Szerebrjanszkij-erdészet területén a Közép csapatcsoport egységeinek akciói, tüzérségi tűz- és légicsapások hiúsították meg és hárították vissza az ukrán 21., 63. gépesített dandár rohamcsoportjainak kilenc támadását – mondta az ottani orosz csapat vezetője Alekszandr Szavcsuk. Hozzátette: 540 ukrán fegyveres életét vesztette, négy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet és két ellenséges járművet semmisítettek meg. 

 

15:59

Ukrajna keleti frontján erősödnek a harcok, de az ukránok kitartanak

Miközben Donyeck megyében az ukrán erők továbbra is visszaverik az orosz támadásokat, a keleti fronton is egyre súlyosabb a helyzet.

10:19

Négy napj a támadják Avdiikvát az oroszok, jelentősek a veszteségeik

Az Avdiivka körüli orosz offenzíva 4 napja tart, és amit látok, az csak egy videofolyam, amelyen orosz járművek felrobbantása látható. Ez egy másik Vuhledar az orosz hadsereg számára - jegyzi meg egy mikroblogger.

 

10:14

Olaj: annyi a jelentkező, hogy bagóért szállítják Ázsiába az oroszok

Moszkva az árnyékflottának köszönhetően az ársapka felett keres az olajon, és a G7 nem tud mit tenni. Olaj egyelőre mindenkinek kell, és aki teheti, könnyen és olcsón szeretné beszerezni. Az orosz szállítókat nem sikerült kizárniuk a szankciókat bevezető országnak.

ISW Avdiivka orosz-ukrán háború Donyeck
Kapcsolódó cikkek