Közélet

Ismét az ukrán gabonakikötőket lőtték az oroszok, a román határ közvetlen közelében

A tengeri export ellehetetlenítése konfliktusokat okoz Ukrajna és szomszédai között.

Duna melletti kikötői létesítményeket és egy gabonasilót ért orosz dróntámadás Odessza megyében péntek hajnalban – közölte az ukrán déli műveleti parancsnokság. A tájékoztatás szerint áldozatokkal nem járt a támadás.

This handout photograph taken and released by Ukrainian emergency service on October 6, 2023, shows firefighters working to extinguish a fire on the port infrastructure on the Danube river, in the Odesa region, amid the Russian invasion in Ukraine. (Photo by Handout / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /   " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A regionális közigazgatás vezetője, Oleh Kiper szerint a csapás megrongálta a kikötői infrastruktúrát, így ideiglenesen nem üzemel az ukrajnai Orlivka és a romániai Isaccea közötti komp.

Robbanásokról számoltak be az Odessza megye déli részén található Izmajil kerületből is, melynek központja, az azonos nevet viselő város fontos dunai kikötő.

Korábban Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének helyettese azt mondta, hogy a kijevi hatóságok a gabonakereskedelem leple alatt katonai célokra használják a kikötői létesítményeket és a gabonatárolókat. Tény, hogy Oroszországnak mindenképp kapóra jön az ukrán gabona szárazföldi útra terelésével járó konfliktus Kijev és a szomszédai között.

 

 

ukrán gabona Izmajil gabonakereskedelem infrastruktúra
Kapcsolódó cikkek