Közélet

Izrael lecsapott egy görög ortodox templomra Gázában, a lakosságot pedig kitelepítik a libanoni határ mellől

Felrobbant egy görög ortodox templom Gázában, a Hamász azt állítja, hogy Izrael csapott le az épületre. A templomban több civil család keresett menedéket, sokan meghaltak. Eközben Izrael kitelepíti a lakosait a libanoni határ mellől, ami a háború eszkalációját vetíti előre. Egyiptomban, a rafahi határátkelőnél egyre nagyobb a mozgolódás, egyesek szerint akár még ma megnyílhat az átkelő a segélyszállítmányok előtt.

Izrael megtámadta a Hezbollah libanoni állásait, miután a rakétákat lőttek ki a zsidó államra Libanon területéről. Ezt követően Izrael felgyorsította polgárainak kitelepítését a Libanoni határ közeléből. Az evakuált embereket államilag finanszírozott szállásokon helyezik el az ország középső részén. Péntek hajnalban az izraeli védelmi minisztérium közölte, hogy már dolgoznak a libanoni határtól nem mesze fekvő Kiryat Shmona kiürítésén. A városban több mint 20 ezren élnek.

EDITORS NOTE: Graphic content / Men carry away an injured girl following an Israeli strike on the town of Deir Al-Balah in the central Gaza Strip on October 18 2023. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by Mohammed Faiq / AFP)
Fotó: AFP

A Hamász azt állítja, hogy Izrael megtámadott egy görög ortodox templomot Gázában, ahol több tucat palesztin család keresett menedéket a harcok elől. A csapásban sok civil meghalt. A Szent Porfír-templom volt a legrégebb óta használatban lévő templom az övezetben. A gázai információs minisztérium vezetője, Salama Maruf elmondta, hogy a támadás lerombolta a templom homlokzatát, a mellette lévő épületet pedig teljesen lerombolta. Hozzátette, hogy sok sebesültet szállítottak kórházba – írta meg a Haaretz.

A jeruzsálemi ortodox patriarchástus közleményében elítélte a templom és civilek elleni támadást és Izrael tetteit olyan háborús bűncselekményeknek minősítette, amik nem maradhatnak büntetlenül.

Gáza második legnagyobb kórházába rengeteg sérültet szállítottak a péntek hajnali izraeli bombázás után. Állítólag a kórház már zsúfolásig megtelt betegekkel.

Az izraeli védelmi miniszter, Yoav Gallant utasította a hadsereget, hogy készüljenek fel Gáza megszállására. 

Az offenzíva célja az övezetben lévő Hamász sejtek végső felszámolása. Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor indul a megszállás.

Gázában már egymillió civil hagyta el az otthonát. A menekültáradat akkor duzzadt fel igazán, amikor Izrael felszólította a lakosságot, hogy meneküljenek mielőtt a szárazföldi hadművelet elindul.

Egyiptom bármikor átengedheti a segélyszállítmányt Gázába

Egyiptom elkezdte elhordani a forgalomblokkoló betontömböket a rafahi határátkelő területéről, ami annak a jele lehet, hogy 

végre tényleg elindulhatnak a segélyek Gázába

erről a Guardian írt.

Izrael gátolja minden szállítmány bejutását az övezetbe, az egyetlen határátkelő, amit nem ellenőriz, az az egyiptomi Rafah városánál van. Már napok óta beszélnek arról, hogy ezen az úton juthatnak be segélyek Gázába, azonban Egyiptom addig nem hajlandó megnyitni a határt, ameddig Izrael nem ad garanciát rá, hogy békében hagyja a területet.

Izrael korábban közölte, hogy nem foglalkozik azzal, hogy a rafahi határátkelő nyitva van-e, ha úgy alakul, akkor csapást mér a városra. 

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden szerdán érkezett meg Izraelbe, ahol tárgyalt Benjamin Netanjahu miniszerelnökkel. Biden arra próbálta rávenni Netanjahut, hogy engedje a rafahi határ megnyitását, hogy segélyek juthassanak Gázába.

Látszólag Biden közbenjárása segíthetett a probléma megoldásán, mivel látványosan elkezdődött a készülődés Rafah egyiptomi oldalán. A segélyszállítmányok halmozódnak, miközben sokan dolgoznak a területen.

 

izraeli háború Gáza Hezbollah
Kapcsolódó cikkek