Közélet

Izraeli hadügyminiszter a katonáknak: nem sokára belülről látjátok Gázát

A gazdasági miniszter szerint a hadsereg már megkapta a zöldjelzést az invázióra.

Joav Gallant izraeli hadügyminiszter a Gáza határánál gyülekező katonáknak azt mondta csütörtökön, hogy hamarosan belülről is látni fogják a Gázai övezetet, utalva ezzel a közelgő szárazföldi invázióra.

A Hamász október 7-i támadása óta Izrael eddig főként légi csapásokkal válaszolt, de a szárazföldi csapatok betörése az enklávéba folyamatosan napirenden van. A terület ellen Izrael totális ostromot rendelt el, elzárva a vizet, a gázt és az áramot, miközben elrendelte az övezet északi részének kiürítését is.

ISRAEL - OCTOBER 19: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - ISRAELI MINISTRY OF DEFENSE - ARIEL HERMONI / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Israeli Defense Minister Yoav Gallant speaks during his visit to Israeli soldiers near the Gaza border as the clash between Israeli army and Palestinian factions continues in Israel on October 19, 2023. Yoav Gallant on Thursday hinted of starting an expected ground operation in the Gaza Strip soon as he visited troops on the border. Israeli Defense Ministry / Ariel Hermoni / Handout / Anadolu (Photo by Israeli Defense Ministry / Ariel / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Gallant azt is elmondta, hogy hosszú és kemény küzdelemre számíthatnak az invázióra készülő csapatok. Nem sokkal a kijelentése után Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is közzétett egy videót, melyen a csapatok körében látható és győzelmet ígér.

A Hamász kezdeti támadása során túszul ejtettek családjai ugyanakkor arra kérték az izraeli hadsereget, hogy műveletei során a túszok biztonságát is vegye figyelembe. Mintegy 200-an lehetnek a terrorszervezet fogságában, köztük 30 kiskorú és 20–60 év fölötti személy – írja a Reuters.

Azonban az izraeli biztonsági kabinet egyik tagja szerint a hadsereg már zöldjelzést kapott az invázióra. Nir Barakat gazdasági miniszter az ABC-nek azt is elmondta, hogy 

a túszok és a polgári áldozatok számának minimalizálása másodlagos szerepet kap a Hamász elpusztításával szemben. 

A Gáza alatti alagútrendszerről szóló kérdésre válaszolva pedig kifejtette, hogy az lesz a világ legnagyobb temetője.

 

izraeli háború Hamász ostrom légicsapás
Kapcsolódó cikkek