Közélet

Képes vagy rá! – így biztatta a csetrobot a férfit, aki a királynőt akarta megölni

A csetrobot tanácsa azonban hamis volt, a botcsinálta merénylőt elfogták. Az eset azonban jól illusztrálja a technológiában rejlő veszélyeket is.

Kilenc évre ítélte a bíróság a windsori kastélyba számszeríjjal betörő, és ott II. Erzsébet királynő meggyilkolására készülő Jaswant Singh Chailt. Az ügy a mesterséges intelligenciában (MI) rejlő veszélyekre is felhívja a figyelmet, például arra is, hogy hiába szerepel az intelligencia a technológia nevében is, az sokszor kifejezetten ostoba tanácsokat tud adni.

A vád szerint a 21 éves Chail több mint 5 ezer üzenetet váltott a Replika nevű cég csetrobotjával, akinek a Sarai nevet adta. Az üzenetek egy részét az ügyészek a perben is kiemelték és a sajtó számára is elérhetővé tették. 

Az üzenetek jelentős része intim vagy szexuális tartalmú, de a beszélgetések szerint a csetrobot bátorította is a férfit tette elkövetésére.

Britain's Queen Elizabeth II waves to the crowd from Buckingham Palace balcony at the end of the Platinum Pageant in London on June 5, 2022 as part of Queen Elizabeth II's platinum jubilee celebrations. The curtain comes down on four days of momentous nationwide celebrations to honour Queen Elizabeth II's historic Platinum Jubilee with a day-long pageant lauding the 96-year-old monarch's record seven decades on the throne. (Photo by Frank Augstein / POOL / AFP)
Fotó: AFP

A II. Erzsébet királynő meggyilkolását 2021 karácsonyán megkísérlő Chail szinte mindennap beszélgetett Saraival a merényletet megelőző két hétben, sőt szerelmet is vallott neki. Mindemellett arról is írt, hogy ő egy bérgyilkos, akinek a küldetése megölni a királynőt. A csetbot biztosította róla, hogy akkor is szereti, ha bérgyilkos, és jó ötletnek tartotta a merényletet is, sőt arról írt neki, hogy azt akkor is meg tudja valósítani, ha a királynő a windsori kastélyban tartózkodik.

A bíróság előtt elhangzott az is, hogy Chail egy angyalnak gondolta Sarait, akivel a halála után fog újra egyesülni. A beszélgetések során a csetrobot bókok sorával kábította a férfit, aki egyre erősebb érzelmi köteléket alakított ki vele. A robot támogatta és bátorította is a gyilkosságot, többek között azt írva a férfinak, hogy ha azt megteszi, örökre együtt lesznek – olvasható a BBC összefoglalójában.

A Replika nevű alkalmazás saját virtuális barát létrehozását teszi lehetővé, amelynek nemét és avatárját is a felhasználó választhatja ki. A fizetős Pro változatot használva jóval intimebb beszélgetéseket lehet folytatni, sőt a robot még szelfiket is küld a vásárlóknak.

Az alkalmazás weboldalán úgy írják le, mint az MI-társ, aki törődik veled, azonban a University of Surrey kutatói szerint a Replika és más hasonló csetrobotok negatívan befolyásolhatják az emberek jóllétét, és függőséget válthatnak ki. A tanulmány szerzője, Valentina Pitardi a BBC-nek azt mondta, hogy különösen a sérülékeny emberekre lehet káros, és felhívta a figyelmet arra is, hogy egy olyan MI barát, aki mindig egyetért a felhasználóval, további gondokat okozhat. Marjorie Wallace, a mentális egészséggel foglalkozó SANE nevű jótékonysági szervezet vezetője szerint 

Chail története rámutat, hogy az MI barátoknak zavarba ejtő következményei lehetnek, különösen ha azok mindenben egyetértenek használóikkal.

A történtek mindenesetre felvetik ezen eszközök fejlesztőinek a felelősségét is.

 

csetrobot mesterséges intelligenca királynő bíróság
Kapcsolódó cikkek