Közélet

Kongatják a vészharangot a britek és az amerikaiak: hagyjátok el Libanont!

A két angolszász ország azt javasolja állampolgárainak, hogy addig menjenek el, amíg erre lehetőségük van. Gyorsan megváltozhat a helyzet, ha elfajulnak az izraeli hadsereg és a Hezbollah közötti ütésváltások.

Libanon elhagyására szólította fel állampolgárait Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, amíg erre még kereskedelmi szolgáltatásokkal is van lehetőségük, miután a feszültség fokozódik a Hezbollah és Izrael között.

A man waves a Palestinian flags as Lebanese security forces clash with protesters outside the US Embassy in Awkar east of Beirut, during a demonstration in solidarity with the Palestinians of the Gaza Strip, on October 18, 2023. Thousands rallied across the Arab and Muslim world on October 18 to protest the deaths of hundreds of people in a strike on a Gaza hospital that they blame on Israel, despite its denials. (Photo by Ibrahim AMRO / AFP)
Fotó: Ibrahim Amro / AFP

Az amerikai követség e-mailben arra kérte az országban tartózkodó polgárait, hogy készüljenek fel minden eshetőségre, többek között a mielőbbi távozásra, amíg erre lehetőségük van – írja a The Telegraph.

A brit külügyminisztérium hasonló tartalmú figyelmeztetést tett közzé a briteknek. Mióta a Hamász támadást indított Izrael ellen október 7-én, a Hezbollah is szinte napi rendszerességgel indít támadásokat a zsidó állam ellen, amire Izrael tüzérségi és légicsapásokkal válaszol.

Az izraeli háború így könnyen átterjedhet Libanonra is.

Magyarországra is veszélyes: a lépcsők, amelyeken ne menjen végig az izraeli háború

Pillanatok alatt elhomályosították az ukrajnai harcok iránti érdeklődést az Izraelben kitört háború hírei, amelyekben mindig ott van: a konfliktus kiterjedése a legnagyobb veszély. De melyek azok a lépcsők, amelyeken nem volna szabad áthaladnia ennek a háborúnak a vérestől a mondhatatlan borzalomig – ezt vettük végig. A káros hatásokat a földrajzi távolság ellenére sem kerülhetjük el.

 

 

izraeli háború Egyesült Államok Hezbollah Libanon Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek