Rekordszámú magyar turista látogatott 2023-ban Horvátországba, és több időt töltöttek el nyaralással, mint valaha, ami elsősorban a schengeni övezethez való csatlakozásnak köszönhető – közölte Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti igazgatója szerdán sajtótájékoztatón.

Fotó: Denis Lovrovic / AFP

A képviseletvezető szerint a teljes horvátországi turisztikai eredmények már most szinte elérték a 2019-es csúcsév összesített adatait. Szeptember végéig 18,7 millió turista 102 millió éjszakát töltött az adriai államban. A legtöbben Németországból, Szlovéniából és Ausztriából érkeztek, Magyarország a hetedik legnagyobb küldőállam volt.

A magyar vendégek száma 696 ezer volt, ez 20 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött 3,5 millió vendégéjszaka 17 százalékkal több a tavalyi egész éves adatnál. Az idén átlagosan öt napot töltött egy-egy magyar turista Horvátországban.

A magyarok által leglátogatottabb régió ezúttal is a Kvarner-öböl volt, ahol most először meghaladta az egymilliót a magyar vendégéjszakák száma. Ezt követően Isztria, Zadar, Split és Sibenik volt a legnépszerűbb. A városok közül Crikvenicán, Viren, Rovinjban, Porecben és Medulinban nyaralt a legtöbb magyar.

Júliusban és augusztusban járt a legtöbb magyar vendég Horvátországban, 25 százalékuk szervezett úton vett részt, a többség azonban saját maga intézte a foglalását. A magyarok többsége továbbra is a magánszállásokat kedveli, de egyre nagyobb a hotelt és a kempinget választók aránya.

A horvát turisztikai vezető szerint már a tavaszi hónapokban és ősszel is egyre több magyar vendéget fogadnak Horvátországban.

Horvátország schengeni övezethez csatlakozása jelentősen megkönnyítette az utazást, hiszen megszűnt a határellenőrzés. S bár az országban emelkedtek idén az árak , ez nem annyira az euró bevezetése, mint inkább az egész Európában tapasztalt miatt volt

– tette hozzá Herceg.

Mladen Andrlic, Horvátország budapesti nagykövete a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a több mint 25 éve Magyarországon jelen lévő horvát turisztikai szervezet történetében az idei szezon volt a legjobb.