Közélet

Moszkvába készül a palesztin elnök, Abbász, miközben dörögnek a fegyverek

Készítik elő a palesztin elnök látogatását Oroszországba. Eközben a lengyel elnök úgy nyilazkozott, egyértelműen Oroszországnak kedvez a palesztin–izraeli háború kirobbanása.

Moszkvába készül Mahmúd Abbász palesztin elnök – mondta a Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Abdelhafiz Nofal moszkvai palesztin nagykövet a Rosszija 24 televíziónak –, miközben szombat óta háború dúl palesztin szervezetek és Izrael között.

Fotó: AFP

A diplomata megjegyezte, a palesztin fél értékeli Moszkva igyekezetét az Izraellel fennálló konfliktus megoldását illetően.

Napi kapcsolatot tartunk fenn Moszkvával. Jelenleg folynak az előkészületek Abbász elnök moszkvai látogatására

– mondta.

Korábbi hírek szerint Oroszország tűzszünetre szólította fel a konfliktus résztvevőit – ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, miután hétfőn Moszkvában fogadta Ahmed Abul Geitet, a liga főtitkárát.

Még korábban Rijad al-Maliki azt közölte, hogy Abbász az év vége előtt látogat várhatóan Oroszországba, megjegyezve, hogy ő maga is készül rá, hogy hamarosan Moszkvában menjen, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyaljon. 

Maga Lavrov sürgette, hogy Izrael és Palesztina vessen véget a vérontásnak, és elmondta: Moszkva mindkét fél biztonságában érdekelt, míg Washington monopolizálni szeretné közvetítő szerepét, és eltéríteni a párbeszédet az ENSZ-döntések végrehajtásától és a palesztin állam létrehozásától. 

Egyértelműen Oroszországnak kedvez a palesztin–izraeli háború kirobbanása – fejtette ki véleményét Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap a Reuters jelentése szerint –, hiszren az eltereli a globális sajtó figyelmét az oroszok Ukrajnában zajló háborújáról, ezzel pedig Putyinék narratíváját erősíti. Ugyanakkor a közel-keleti konfliktus éleződése könnyedén egy újabb menekülthullámot is Európára zúdíthat – tette hozzá Duda.

Retteg a világ, hogy még nagyobb háború lesz Izraelben, pedig máris sok vér folyt – összefoglaló

Szombaton vette kezdetét az öldöklés, melynek nem látni a végét. Az se világos, hogy a háború meddig eszkalálódhat. Összefoglalónk.

 

izraeli háború Abbász Izrael háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek