Extra

Lengyel elnök: az izraeli háború Moszkvának segít, és új migránshullámot indíthat

Andrzej Duda lengyel elnök szerint a palesztin–izraeli konfliktus Oroszország malmára hajtja a vizet.

Egyértelműen Oroszországnak kedvez a palesztin–izraeli háború kirobbanása – fejtette ki véleményét Andrzej Duda lengyel elnök a Reuters értesülései szerint.

Fotó: Mahmud Hams / AFP

A lengyel államfő szerint a Hamász és Izrael között kirobbant háború eltereli a globális sajtó figyelmét az oroszok Ukrajnában zajló háborújáról, ezzel pedig Putyinék narratíváját erősíti.

Andrzej Duda lengyel elnök hozzátette: a közel-keleti konfliktus éleződése ugyanakkor könnyedén egy újabb menekülthullámot is Európára zúdíthat, ami szintén az oroszok malmára hajtaná a vizet.

„Ez minden bizonnyal Oroszországnak és az Ukrajna elleni orosz agressziónak kedvez, hiszen elvonja a világ figyelmét… De mindenekelőtt attól tartok, hogy sajnos további migrációs nyomást fog gyakorolni Európára” – mondta Duda.

Jó eséllyel egy újabb közel-keleti migrációs hullám indul majd, amely elsősorban Európát fogja érinteni… A biztonságunk, Lengyelország határainak és természetesen az és a schengeni övezet határainak védelme így még fontosabbá válik

– fejtette ki az államfő.

Lengyelország Ukrajna egyik legnagyobb támogatója volt az elmúlt másfél év során, mind fegyverekkel, mind felszereléssel folyamatosan segítette az ukránokat, ezenfelül több mint egymillió ukrán menekültet is védelme alá vett, akiknek kényszerűségből el kellett hagyniuk otthonukat.

Hosszú, nehéz háborúra számít Izrael, és már beszállt a libanoni Hezbollah is

Már biztos, hogy nem egynapos háborút hozott Izraelnek az ötven évvel ezelőtti jom kippuri háború évfordulójára időzített támadás. A harcok vasárnap tovább folynak, a miniszterelnök „hosszú és nehéz háborúra” számít, és bekapcsolódott a harcokba a libanoni Hezbollah szervezet is.

 

Andrzej Duda izraeli háború menekülthullám Európa Oroszország
Kapcsolódó cikkek