Közélet

Sokkal jobban bánik a Hamász az orosz túszokkal, mint más államok polgáraival

A Hamász küldöttsége Moszkvában tárgyalt az orosz kormánnyal a közel-keleti helyzetről. A találkozó után a terrorszervezet közleményben tudatta, hogy azokkal a túszokkal, akiknek orosz állampolgárságuk is van, sokkal figyelmesebben fognak bánni, mint más nemzetek polgáraival. A Hamász azt állította, hogy a palesztin kérdés az egész világ jövőjét meghatározza.

A többi országénál pozitívabb és figyelmesebb módon kezeli Oroszország kérését a Gázai övezetben lévő orosz állampolgárságú túszok szabadon bocsátására a Hamász – jelentette ki Musza Abu Marzuk, az iszlamista palesztin szervezet politikai bizottságának tagja és külügyi osztályának vezetője pénteken Moszkvában a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

The Aftermath of Hamas Attack On kibbutz Kfar AzaAn Israeli soldier is seen in Kibbutz Kfar Aza, one of the hardest-hit communities in the October 7 onslaught by Hamas, on October 27, 2023. 62 people were murdered at the kibbutz, located close to the Gaza border, 17 were taken hostage.  (Photo by Gili Yaari/NurPhoto) (Photo by Gili Yaari / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó:  AFP

A legtöbb izraeli (túsz) valamilyen más állampolgársággal is rendelkezik. Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és számos ország intézett hozzánk megkeresést a Gázai övezetben fogva tartott állampolgáraival kapcsolatban, köztük orosz barátaink is. Az Oroszországtól érkező kérést az Oroszországgal való kapcsolatok jellege miatt kedvezőbben és figyelmesebben kezeljük, mint a többit

– mondta Abu Marzuk.

Hangsúlyozta mindemellett, hogy a Hamász a túszokat elsősorban izraelieknek tekinti, nem pedig azon országok állampolgárainak, ahonnan érkeztek.

„Nem oroszokat, franciákat, amerikaiakat vagy más külföldieket ejtettünk foglyul. Számunkra minden elfogott izraeli, bár az elsődleges állampolgárságukra hivatkoznak abban a reményben, hogy ez megmenti őket” – nyilatkozott.

Azt is elmondta, hogy az orosz külügyminisztérium meghívására Moszkvába látogató Hamász-küldöttség a palesztin kérdés, az egész térség és az emberiség jövőjéről tárgyalt, amely különbözik attól a jövőtől, amelyet az Egyesült Államok felvázol. Úgy vélekedett, hogy a Hamász Oroszországba invitálása a jelenlegi konfliktus idején üzenet az egész világnak, hogy 

Oroszország a Hamászt nem terrorista mozgalomnak, hanem népének érdekeit védő és az igazságért harcoló felszabadító mozgalomnak tekinti.

„Ezt a háborút a Nyugat, Amerika, Nagy-Britannia és Franciaország indította el, és a háború minden feltételét Izrael teremtette meg a Jeruzsálemmel kapcsolatos és ciszjordániai fellépésével, a Gázai övezet blokádjával és a palesztin foglyokkal szembeni magatartásával” – mondta.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak az nyilatkozta, hogy a Hamász-küldöttségének nincs kapcsolata a Kremllel, és moszkvai látogatása során nem lesz Kreml-programja sem. Arra a kérdésre válaszolva, hogy nem aggódik-e amiatt, hogy Izrael a látogatás puszta ténye miatt is felháborodott, kijelentette:

Adott esetben nincs mit hozzátennem.

Hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok folytatják a kapcsolattartást a konfliktusban érintett összes féllel.

A tel-avivi orosz nagykövetség pénteken nyilatkozatot adott ki az izraeli külügyminisztériumnak 

a Hamász-küldöttség moszkvai látogatásával kapcsolatos bírálatára reagálva, amely a lépést a terrorizmus legitimációjának nevezte. 

A diplomáciai képviselet szerint Oroszország fellépése elsősorban a Gázai övezetben lévő túszok szabadon bocsátására, valamint az orosz és más külföldi állampolgárok evakuálására irányul.

Korábbi hivatalos orosz közlés szerint a konfliktusban 23 orosz állampolgársággal rendelkező áldozat vesztette életét, további három embert a Gázai övezetben tartanak túszul, ahonnan Oroszország és a FÁK-országok mintegy ezer állampolgára kérte a kimenekítését.

 

oroszország izraeli háború túsz Hamász
Kapcsolódó cikkek