Közélet

Tucker Carlson jóslata: atomháborúvá fajulhat az Izrael és a Hamász közötti konfliktus

A Fox News korábbi újságírója szerint Amerika a tűzzel játszik: könnyen elképzelhető a nukleáris fegyverek bevetése és több millió ember halála, ha Iránt belekeverik az Izrael és Palesztina között zajló háborúba.

A közel-keleti konfliktus csődbe juttathatja az amerikai kormányt, és atomháborúhoz vezethet Iránnal – ezt a véleményt fejtette ki Tucker Carlson amerikai újságíró a közösségi oldalán közzétett videóban. „Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus háborúvá fajulhat Irán és szövetségesei, valamint a Nyugat között. Ha egy ilyen háború kitör, könnyen elképzelhető a nukleáris fegyverek bevetése és minden, ami ezzel jár: több millió ember halála, az ország összeomlása. Az a minimum, hogy egy soha nem látott energiaválságnak leszünk tanúi itt, az Egyesült Államokban” – fogalmazott Carlson.

AmericaFest in Phoenix
 Phoenix, Arizona, USA -  Fox News host TUCKER CARLSON speaks at AmericaFest, a Turning Point USA event.(Credit Image: © Brian Cahn/ZUMA Press Wire)
Fotó: Brian Cahn / NorthFoto

Carlson kiemelte, hogy a konfliktus hatására emelkedtek az energiaárak, és ha ez a tendencia folytatódik, az Egyesült Államoknak sokkal súlyosabb recesszióval kell szembenéznie, mint az 1930-as években. „Körülbelül 10 millió ember érkezett az USA-ba a világ legszegényebb országaiból az elmúlt három évben. Többségük állami segélyből él. Könnyen elképzelhető, hogy ennek mi lesz a vége, amikor a kormánynak elfogy a pénze” – mondta. 

Az egykori tévés bírálta Lindsey Graham amerikai szenátort is, aki korábban megfenyegette Iránt, és „súlyos következményeket” ígért, ha az ország beavatkozik az izraeli–palesztin harcokba. Tucker feltette azt a költői kérdést is, hogy mi történne, ha Amerika valóban megtámadná Iránt.

Irán állítja, hogy nincs köze a Hamász akciójához, amely azonban régóta támogatja a palesztin szervezetet és az Iszlám Dzsihádot, többek között anyagilag. A televíziós képsorok szerint Irán-szerte számos városban ünnepelték az Izrael elleni támadást, amelynek már több mint 700 izraeli és 400 palesztin halálos áldozata van.

Lindsey Graham nem tudja, mi fog történni. Még nem gondolt rá. Majdnem 70 éves, és nincs gyereke. Ez nem zavarja

– fejtegette. Carlson bírálta Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetet is, aki sürgette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy számolja fel a palesztin szervezetet. „Ez támadás Amerika ellen, mondja, holott valójában nem volt az” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Haley „dührohamot kapott”, és nem mutatkozott „józan vezetőnek”. 

A Világgazdaság korábban megírta, hogy a Tucker Carlsont néhány nappal azután bocsátották el a Fox News csatornától, hogy a tévé anyavállalata 787,5 millió dollárban megegyezett a Dominion Voting Systems rágalmazási perében. A csatorna a 2020-as elnökválasztást követően több műsorában – többek között Tucker Carlson műsorában  is – megkérdőjelezte a választás lebonyolításának törvényességét, megemlítve a szavazógépek szerepét is ebben. 

Carlson az egyik legnépszerűbb műsorvezető volt a republikánusokhoz közel álló Fox Newson, átlagosan több mint hárommillió nézőt ültetett esténként a képernyők elé, azonban a műsorai eltántorították a hirdetőket a csatornától.

Tucker Carlson a kirúgását követően az X-en indította el új műsorát, két év után ismét interjút készített idén Orbán Viktor kormányfővel, elhívta műsorába Donald Trump volt amerikai elnököt, sőt az is felmerült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is készítene interjút. 

 

izraeli háború Tucker Carlson Irán atomháború
Kapcsolódó cikkek