Közélet

Az orosz–ukrán háború 618. napja – rossz hír az ukránoknak: az orosz sereg fontos területeket foglalt el

Az orosz hadsereg több mint egy tucat akciót hajtott végre ezen a héten az ukrán állások ellen. Ennek köszönhetően Kupjanszk környékén több kulcsfontosságú pozíciót is megszereztek. Egy jelentés szerint a Dnyeper folyón átkelő ukránokat megállították.

Előnyösebb állásokat foglalt el a kupjanszki frontszakaszon az elmúlt héten az orosz hadsereg, miközben a herszoni régióban megakadályozta, hogy az ukrán erők megvessék lábukat a Dnyeper bal partján – közölte az orosz védelmi minisztérium pénteken kiadott, az október 28. és november 3. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésében.

UKRAINE-SOLDIERS-TRAINING(230817) -- KUPYANSK DISTRICT, Aug. 17, 2023 (Xinhua) -- Ukrainian soldiers take part in a military training in Kupyansk district, Ukraine, Aug. 16, 2023. (Photo by Peter Druk/Xinhua)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

Az összesítés szerint 

az orosz fél tizenöt csoportos csapást hajtott végre a hét folyamán precíziós fegyverekkel és drónokkal ukrán katonai fegyver- és hadianyag-raktárakra, valamint ukrán katonák és külföldi zsoldosok állomáshelyére. 

A támadások egyebek között az ukrán repülőgépek felkészítésére szolgáló hangárokat, valamint légi és tengeri drónokat összeszerelő műhelyeket semmisítettek meg.

A heti jelentés szerint orosz erők öt ukrajnai frontszakaszon 62 rohamot vertek vissza, amelyekben 5435 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A Wagner csoport az ukrán háború után az izraelibe is beszállhat

Légvédelmi rendszert szállíthat a libanoni Hezbollah-nak a Wagner csoport. Állítólag Libanon Iránnal összefogva arra készül, hogy egy északi frontot nyisson az izraeli háborúban.

A tájékoztatás a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett 28 harckocsit és 81 páncélozott harcjárművet, öt MiG–29-es, három Szu–27-es, egy Szu–25-ös és egy L–39-es repülőgépet, egy Mi–8-as helikoptert, négy ATACMS harcászati rakétát, három JDAM irányított légibombát, három HARM lokátorelhárító rakétát, 51 HIMARS-rakétát és 274 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Herszon megyei Csaplinkában egy nő életét vesztette, hárman pedig súlyos sérüléseket szenvedtek, amikor két amerikai rakéta csapódott a szociális ellátó- és munkaügyi központ épületébe. További négy rakétát a légvédelem lelőtt.

 

Dnyeper oroszország Kupjanszk orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek