Közélet

Az orosz-ukrán háború 622. napja – felmentették a légitámadásban odaveszett dandár parancsnokát

Dmitrij Liszjuk parancsnok életben maradt, mivel elkésett a katonák kitüntetéséről, és néhány perccel a csapást követően érkezett.

Felmentették a kárpátaljai 128-as rohamdandár parancsnokát a vizsgálat idejére – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn este.

Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk
Donyeckben a helyzet változatlan. Fotó: Anadolu via AFP

A hegyi rohamdandár katonái pénteken vesztették életüket a frontvonal közelében, Zaporizzsja megyében, miután légitámadás érte a rendezvényt, amelyen részt vettek. Az ukrán sajtó először több mint 20 halottról számolt be, hétfőn azonban az ukrán hadsereg közölte, hogy 19 katona vesztette életét. Olekszij Kucserenko parlamenti képviselő ugyanakkor 28 halottról és 53 sebesültről tett említést. Kárpátalján a tragédia nyomán háromnapos gyászt rendeltek el.

A dandár parancsnokát felmentették a vizsgálat idejére. Az egész helyzet percenként változik – írta Zelenszkij a Telegram-oldalán. Hozzátette, hogy tárgyalt a vezérkarral, megbeszélték a dandárra mért csapás körülményeit. Az ukrán elnök szerint a tanácskozáson mások mellett jelentést tett neki a történtekről Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Vaszil Maljuk, az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke.

„Megvitattuk a tényeket, amit már sikerült kideríteni a tragédia körülményeiről, hogy kinek az utasításai tették lehetővé a tragédia bekövetkeztét” – mondta Zelenszkij. Egyben kijelentette, hogy

senki sem menekül meg a felelősségre vonástól.

Korábban az Obsesztvennoje című lap a dandár forrásaira hivatkozva közölte, hogy Dmitrij Liszjuk parancsnok életben maradt, mivel elkésett a katonák kitüntetéséről, és néhány perccel a csapást követően érkezett. A ceremónia november 3-án, reggel 9 órakor kezdődött volna, de el kellett halasztani fél órával. Ekkor a katonák már felsorakoztak és parancsnokukat várták. Az alakulatot 10 óra 10 perckor érte csapás, a parancsnok pedig a forrás szerint két perccel később érkezett.

ZELENSZKIJ, VolodimirHirosima, 2023. május 21.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én.
MTI/EPA/Pool/AP/Louise Delmotte
Fotó: MTI / EPA / Louise Delmotte

Felelőtlenség lenne választások megtartásáról beszélni háború idején – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, miközben egységre szólított fel mindenkit 

az értelmetlen politikai viták elkerülése érdekében.

Dmitro Kuleba külügyminiszter a hét végén közölte, hogy az elnök mérlegeli a háború idején tartandó választások melletti, illetve az ellene szóló érveket.

Military mobility of Ukrainian soldiers in Donetsk

Fotó: Anadolu via AFP

Száztizenöt katonát és kéttucatnyi drónt veszített el az ukrán hadsereg az Oroszország által megszállt Donyeck megye déli részén az utóbbi egy napban – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Közben Ramzan Kadirov csecsen elnök bejelentette, szintén hétfőn, hogy a Wagner orosz magán-zsoldoshadsereg számos katonája kezdett kiképzést tartani a csecsen hadsereg különleges erőinek.

A Wagner fontos szerepet játszott az Ukrajna elleni orosz háború legádázabb csatáiban, de a sorsa bizonytalanná vált, miután a vezetője, Jevgenyij Prigozsin egy repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette augusztusban, két hónappal azután, hogy fellázadt az orosz hadvezetés ellen.

 

14:45

Így semmisítenek meg egy orosz hadoszlopot a HIMARS segítségével – videó

Ukrajna több orosz páncélos támadását is meghiúsította a vonalai ellen. A Daily Mail által feltöltött videóban Donyecktől nyugatra fekvő Krasznohorivka város közelében harcoló csapatokat lehet látni. 

Taposóaknákat, tüzérséget, páncéltörő rakétákat és HIMARS-okat is bevetettek az orosz páncélosok ellen. 

14:02

Izzik a levegő a Krím-félsziget fölött: újabb dróntámadás történt

Összesen 17, Ukrajnából indított drónt fogott el és semmisített meg az orosz légvédelem kedd reggel a Fekete-tenger és a Krím félsziget fölött – jelentette be az orosz védelmi minisztérium a Telegramon. Áldozatokról a tárca nem tett említést. 

Mihail Razvozsajev, a Krím félszigeti Szevasztopol Moszkva által kinevezett kormányzója azt közölte, hogy a lehulló törmelékek kisebb tüzet okoztak egy magánház tetőszerkezetében a kikötőváros közelében fekvő Andrijivkában. 

13:58

Pénzért adhat fegyvereket Ukrajnának Szlovákia

A Fico-kormány ugyan fennhangon deklarálta, hogy az eddigi intenzív katonai támogatást leállítja Ukrajna számára, azonban nincs szó arról, hogy Pozsony a későbbiekben ne küldene fegyvereket Kijevnek, üzleti alapon tovább folytatódhat a szlovák fegyverexport Ukrajnába.

Robert Fico szlovák miniszterelnök jelezte: természetesen ha valamelyik cég kereskedelmi alapon fegyvert akar gyártani, és azt exportálni szeretné, akkor ebben senki sem fogja megakadályozni. 

   

orosz-ukrán-háború orosz-ukrán orosz-ukrán konfliktus
Kapcsolódó cikkek