Horvátországban az év első tíz hónapjában 62 500 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 75 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához képest. A migrációs nyomás a nyár végéig növekvő tendenciát mutatott, az elmúlt két hónapban azonban visszaesés volt tapasztalható. Szeptemberben augusztushoz képest 7 százalékkal, októberben szeptemberhez képest 45 százalékkal, tavaly októberhez képest pedig 51 százalékkal csökkent a határsértések száma.

Fotó: AFP

A horvát kormány jelentése szerint a legnagyobb nyomás a boszniai határhoz közeli Károlyváros megyére, ezen belül a cetingradi és slunji rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik. A határsértések harmadát, 21 500 illegális bevándorlót regisztráltak ezen a területen. A migrációs mozgások iránya megváltozott az év során. 

A tavaszi időszakban a migránsok túlnyomórészt a Bród-Szávamente térségében keltek át a Száva határfolyón, mostanra a legtöbben Károlyváros megyében, valamint Sziszek-Monoszló és Lika-Zengg megye térségében lépnek be Horvátországba. A rendőrség becslései szerint ezek a területek továbbra is migrációs nyomás alatt maradnak, mert közel vannak más EU-s országokhoz, a boszniai befogadóközpontokhoz és a kiépített embercsempész hálózatokhoz.

Idén 60 440-en jelezték nemzetközi védelem iránti szándékukat, több mint ötször annyian, mint a tavalyi év során.

Az illegális bevándorlók többsége ugyanakkor még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot. A kabinet arra is figyelmeztet jelentésében, hogy nőtt a Bosznia-Hercegovinába érkező migránsok száma, ami az elmúlt öt évet tekintve idén a legmagasabb. Október 22-ig közel 28 ezer újonnan érkezett személyt regisztráltak Bosznia-Hercegovinában, 54 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. 

Zágráb ugyanakkor jelezte: a szarajevói nyilvántartások nem pontosak, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a valós szám sokkal magasabb, 51 239 főt tesz ki. Ráadásul Törökország és Oroszország állampolgárait Horvátország keleti szomszédja nem veszi nyilvántartásba, mert a vízummentesség miatt legálisan érkeznek oda, ami megnehezíti a Bosznia-Hercegovinában tartózkodó migránsok tényleges számának, azaz a Horvátország felé irányuló migrációs áradatnak a nyomon követését.

Az elmúlt évben nőtt a Bosznia-Hercegovinába érkező török és orosz állampolgárok száma.

A török állampolgárok illegálisan próbálnak meg átjutni Horvátországba, számuk idén elérte a 10 512 főt. Az oroszok a hivatalos határátkelőhelyeket használják, közülük eddig 7 483-an folyamodtak menekültstátuszért. Az országba érkező illegális migránsok több mint egyötöde (körülbelül 13 000 török, kínai, kubai és orosz állampolgár) könnyebben megközelíthette a schengeni külső határt, mert Bosznia-Hercegovina és Szerbia nem hangolta össze vízumpolitikáját az EU-val.

A migránsok főként Szerbián vagy Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan az EU-tag Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan végül Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Így dugtak be az embercsempészek hatvanöt migránst két budai lakásba

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség indítványa alapján letartóztatta a bíróság azt a török és grúz férfit, akik több tucat illegális határátlépő budapesti szállásoltatásában működtek közre. A nyomozási bíró a két gyanúsított letartóztatását elrendelte a szökés-elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye, valamint a bizonyítás háborítatlanságának biztosítása miatt.