A szigetország folyamatosan próbálja eloszlatni a kételyeket, hogy egy esetleges vulkánkitörés nagy pusztítást végezne az egész európai légi közlekedésben, ahogyan ez már 2010-ben is megtörtént. 

Minden attól függ, hogy a magma szárazföldre vagy vízbe lövell-e ki, ugyanis utóbbi nagyobb eséllyel jár robbanással, így nagyobb mennyiségű hamu juthat a légkörbe.

REYKJAVIK, ICELAND - JULY 16: The smoke rises over Mount Fagradalsfjall volcano after an eruption in Reykjavik, Iceland, on July 16, 2023. Emin Yogurtcuoglu / Anadolu Agency (Photo by Emin Yogurtcuoglu / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Vulkán: egyelőre csak fortyog, de mi lesz belőle?

A legutóbbi tevékenység arra utal, hogy a magma nagy valószínűséggel a kitelepített város, Grindavik északi részén bukkan majd fel, és az óceáni kitörés valószínűsége csökkent

– mondta telefonon Birta Lif Kristinsdottir, az izlandi meteorológiai szolgálat vezetője a Bloombergnek.

2021 óta ezen területen már három kitörés is történt, ezek mindegyike hasadékkitörés volt, ami teljesen más, mint a 2010-es, amikor a gleccser alatt húzódó Eyjafjallajokull vulkán robbanásszerűen kitört, és a felszálló hamu hetekig akadályozta az európai légi forgalmat, 100 ezer járatot törölni kellett.

Tény, hogy a repülési szabályokat 2014-ben úgy módosították, hogy a légitársaságok kezébe adják a döntést, átrepülnek-e egy hamuval szennyezett zónán.

Az utóbbi napok kedvező fejleményei ellenére az Accuweather időjárási portál arra figyelmeztet, hogy mindenkinek fel kell készülnie a repülési fennakadásokra, Jonathan Porter vezető meteorológus pedig arra kérte az Európába utazókat, hogy a következő hetekben 

figyeljék szorosan az izlandi fejleményeket.

Az izlandi hatóságok kedden elkezdték egy speciális védőfal építésének előkészítését a szigetország délnyugati részén lévő geotermikus erőmű körül, reményeik szerint a fal egy lehetséges vulkánkitörés esetén megvédi a létesítményt a lávafolyamtól. A Grindavíktól alig 6 kilométerre található Svartsengi erőműhöz olyan mennyiségű építőanyagot és felszerelést szállítottak, ami akár 20 ezer teherautót is megtöltene. Az erőművet üzemeltető HS Orka cég szóvivője közölte, hogy az erőmű az egész országot ellátja energiával és egy üzemzavar nem befolyásolná az áramellátást a főváros, Reykjavík számára.

Izland a világ legaktívabb vulkáni régiója, a szigeten 32 aktív tűzhányó található 

A statisztikák szerint négyévente történik komolyabb kitörés, az ország legjobban megfigyelt vulkánja a Katla, ami utoljára 1918-ban tört ki, minden egyes kitörésekor képes megolvasztani a fölötte lévő több száz méter vastag gleccsert, így kiterjedt áradásokat okoz – áll  visiticeland.com oldalon. 

Ugyanakkor a leghírhedtebb tűzhányó az Eyjafjallajokull – ez az a vulkán, amelyik 2010-ben bekövetkezett kitörése után hetekig állt a légtérbe került hamurészecskék miatt az európai légi közlekedés. 
A most aktivitást mutató, Fagradalsfjall nevű tűzhányó hatezer évnyi szunnyadás után 2021 óta mutatja a kitörés jeleit, ekkor a Geldingadalir völgyében kitörési hasadék nyílt. Ezt az izlandiak „turisztikai kitörésnek” nevezték el, ugyanis viszonylag veszélytelen volt, viszont vonzotta az érdeklődőket. Beszédes, hogy akkoriban 40 ezer kisebb-nagyobb földrengést is feljegyeztek az országban. Tavaly aztán ismét regisztráltak kisebb aktivitásokat. Idén augusztus óta a vulkán Litli-Hrútur nevű kráterében nem volt tevékenység, de november 10-én a megerősödő szeizmikus aktivitás miatt döntöttek a közeli, Grindavik nevű város kiürítéséről.