Közélet

Két orosz partraszállító hajót lőttek ki az ukránok - videó

Újabb csapás érte az oroszokat a Fekete-tengeren.

A Krím-félszigeten november 10-én éjszaka mért súlyos csapást két orosz hajóra az ukrán hadsereg – erősítette meg az ukrán katonai hírszerzés (HUR) szóvivője a Kijev Independentnek. A HUR közzétett egy videót a támadásról, amelyen kamerafelvételek láthatók egy felszíni drónról, amely az orosz hajókba ütközik. A megsérült hajók Serna osztályú partraszállítók voltak, amelyek személyzetet és páncélozott járműveket szállítottak.

A Maxar Technologies által 2022. május 12-én közzétett műholdfelvételen egy Serna osztályú partraszállító hajó és egy elsüllyedt Serna hajó látható az Ukrajnához tartozó Kígyó-szigetnél, a Fekete-tengeren 2022. május 12-én. Fotó: AFP

Az orosz erők ilyen típusú hajókat használtak felszerelések és csapatok szállítására az akkor még megszállt Zmiinyibe (Kígyó-sziget) – jegyezte meg a katonai hírszerzés.

„Egy kis, Serna osztályú partraszállító nagy sebességgel rendelkezik és akár 45 tonna rakományt, illetve 92 felfegyverzett partraszállót képes befogadni” – írta a hírszerzés a Telegramon.

A hajókat fel lehet szerelni Tor-M2 légvédelemmel is, és létfontosságú védelmet nyújtanak az orosz fekete-tengeri flotta többi részének az eszkalálódó ukrán támadások közepette.

Az oroszok az elmúlt hetekben több jelentős vesztességet is elkönyvelhettek a Fekete-tengeren. Az elmúlt hetekben és hónapokban Kijev sikeres támadásokról számolt be nagy értékű krími célpontok, köztük az S-400-as légvédelem, a modern Karakurt osztályú Askold hadihajó és más katonai hajók ellen.

Ukrajna megsemmisítette az orosz haditengerészet egyik új hajóját a Zaliv hajógyárat célzó támadás során. Utóbbi Kelet-Európa egyik legnagyobb hajógyára, amelyet a nyugati országok az ukrajnai háborúban betöltött szerepe miatt büntetőintézkedésekkel sújtottak.

 

 

Kígyó-sziget hajóra csapás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek