Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a pleszecki űrköszpontból szombaton kilőtt katonai műhold sikeresen pályára állt a Föld körül.

A Szojuz-2.1b rakéta kilövése, amely a katonai műholdat szállította.
Fotó: AFP

A minisztérium szerint az űreszköz az eredetileg tervezett időpontban sikeresen a célpályára állt, és jelenleg a légierő földi létesítményeinek felügyelete alatt áll. Megjegyezték azt is, hogy megbízható telemetriai kapcsolatot hoztak létre és tartanak fenn a műholddal, amely fedélzeti rendszerei rendben működnek.

A katonai műholdat egy Szojuz-2.1b hordozórakétát bocsátottak fel, amelynek célja valószínűleg a megfigyelés és a titkosított kommunikáció lesz.

Szojuz-2.1b típusú hordozórakétát eddig összesen 67 alkalommal indítottak, a küldetések körül kettő végződött kudarccal.

Oroszország az elmúlt néhány évben nem csak katonai célból kezdett egyre több rakétát küldeni az űrbe, nemrég ugyanis bejelentették, hogy közel fél évszázad után újraindul a szovjet időkben leállított Hold-program is. Ennek egyik első kilövése azonban kudarcba fulladt, amikor augusztus végén a Holdba csapódott a Luna-25 űrhajó egy leszállási kísérlet során.

Űrhajósokat küldene a Holdra Oroszország

Az ország legutóbbi missziója katasztrófával végződött. Az orosz űrügynökség azonban a következő évtizedben nem csak egy emberes küldetést indítana, hanem egy állandó bázist is létesítene a Holdon.