Közélet

Újabb brutális katonai akció: felrobbantották Oroszország összeköttetését Kínával – videó

Ukrajna felrobbantotta a világ egyik leghosszabb vasúti hálózatát, ezzel megbénította Oroszország fő vasúti összeköttetését Kínával.

Megbénult Oroszország fő vasúti összeköttetése Kínával, miután az ukrán biztonsági szolgálat felrobbantott egy alagutat a Burját Köztársaságban. A Szeveromujszkij-alagútban történt robbanásokat az Ukrán Biztonsági Szolgálat tervezte, megbénítva  ezzel az Orosz Föderáció és Kína közötti vasúti összeköttetés egyetlen fontos útvonalát – jelentette csütörtökön az RBC-Ukraine hírügynökség, a hírt ismerő forrása hivatkozva. 

Railways of the World
Severomuysky Tunnel
Fotó: Railways of the World / YouTube

A Newsweek cikke szerint a Szeveromujszkij alagút a Bajkál–Amur-vasútvonalon (rövidítve BAM) található Burjátia északnyugati részén. A szovjet időkben megépült BAM döntő fontosságú összeköttetés, amely átvág Szibérián, és áruk szállítására szolgál Ázsiába. 

Ez a világ egyik leghosszabb vasúti hálózata, amely mintegy 4300 kilométeren terül el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban szorgalmazta a vasutak, köztük a BAM korszerűsítését, hogy kezelni lehessen a Kínából Európába irányuló teherforgalom rohamos növekedését, valamint hogy csökkentsék a szállítási időt Oroszország távol-keleti kikötői és az ország nyugati határa között. Az RBC-Ukrajna egyik forrása azt mondta, hogy Oroszország katonai szállításra használta az útvonalat. 

Az orosz nyelvű Baza Telegram-csatorna, amely kapcsolatban áll az orosz biztonsági szolgálatokkal, azt közölte, hogy csütörtök hajnalban kigyulladt egy üzemanyagtartály, miközben Burjátországban haladt át az alagúton. 

Valószínűleg szabotázs volt

– jelentette csütörtökön a csatorna, hozzátéve, hogy nincs halálos áldozata a robbanásnak.

 

Ukrán Biztonsági Szolgálat Orosz Föderáció Oroszország vasútvonal
Kapcsolódó cikkek